Eşti aici

ONG-urile de media condamnă atitudinea viceprimarului municipiului Bălți în raport cu jurnaliștii portalului NordNews.md

22 Ianuarie 2020
797 de afişări
Organizațiile neguvernamentale de media condamnă comportamentul viceprimarului municipiului Bălți, Nicolai Grigorișin, care marți, 21 ianuarie, solicitat de portalul NordNews.md, a refuzat să comenteze o acțiune de protest privind gestionarea bugetului public. Acțiunea de pichetare, desfășurată în fața Primăriei Bălți, a fost organizată cu scopul de a atrage atenția la felul în care autoritățile locale au cheltuit 200 de mii de lei pentru reparația a trei toalete de la etajul patru al sediului instituției.

 „Sunteți o instituție media toxică. Vouă nimic nu putem să vă  spunem”, a declarat viceprimarul Nicolai Grigorișin portalului NordNews.md și a închis ușa în fața echipei de filmare.

În context, reamintim funcționarilor publici de toate nivelurile, că drepturile jurnaliștilor în Republica Moldova sunt protejate prin lege. Art. 4 din Legea cu privire la libertatea de exprimare stabilește sarcina mass-media de a informa asupra problemelor de interes public şi de a efectua, în conformitate cu responsabilităţile sale, investigaţii jurnalistice în probleme de interes public.

Potrivit art. 20 din Legea presei, statul garantează apărarea onoarei şi demnităţii jurnalistului, îi ocroteşte sănătatea, viaţa şi bunurile.

Art. 10 din Codul serviciilor media audiovizuale prevede măsuri de protecție a jurnaliștilor.

Astfel, solicităm funcționarilor publici și aleșilor locali să adopte un comportament adecvat și decent în raport cu jurnaliștii care se află în exercițiul profesiei și servesc interesului public.

Reamintim că oricine, în cazul în care nu este de acord cu metodele de lucru ale jurnalistului sau cu materialele sale, se poate adresa la Consiliul de Presă din Republica Moldova care va examina plângerea și va da o apreciere comportamentului profesional și/sau calității muncii jurnalistului.
 
Centrul pentru Jurnalism Independent
Asociaţia Presei Independente
Asociația Presei Electronice
Centrul de Investigații Jurnalistice
Comitetul pentru Libertatea Presei  
Asociația Telejurnaliștilor Independenți
Centrul  ”Acces-Info”
RISE Moldova