Reacția responsabililor vine după ce în presă au apărut informații privind o eventuală amânare a tranziției. „Nu se amână nimic deocamdată. Ne vom aduna joi în grupul de lucru. Am spus că există probleme de implementare”, a precizat pentru Media Azi socialistul Adrian Lebedinschi, președintele comisiei parlamentare pentru mass-media. Deputatul afirmă că există probleme la capitolul asigurării populației cu set-top-boxurile - dispozitivele care convertesc semnalul digital pentru televizoare de tip vechi, care nu sunt prevăzute cu astfel de aparate. „Dacă deconectăm acum sistemul analogic, atunci circa 20% din populație rămâne fără informație”, a adăugat Lebedinschi.
Parlamentarul susține că Ministerul Economiei și cel al Sănătății, Muncii și Protecției Sociale ar trebui să organizeze o nouă licitație pentru procurarea dispozitivelor. „E vorba de tendere. A fost aprobat bugetul pentru anul 2020. Acum sunt licitațiile respective. Identificarea câștigătorului durează, poate fi jumătate de an sau de trei luni. Nu e vorba de amânare cu câțiva ani, dar de câteva luni”, a explicat Adrian Lebedinschi.
El nu exclude că statul și-ar putea schimba strategia pentru că și televiziunea digitală deja ține de trecut. Alternativa ar fi asigurarea populației cu acces la informație prin fibră optică, prin Internet. „Trebuie să vedem. Poate trecem la televiziunea prin Internet și asigurăm toate localitățile cu Internet. E mai ieftin, mai rapid și spectrul este mai mare”, a adăugat Lebedischi.
Sergiu Bocancea, șef de direcție la Ministerul Economiei, a menționat că instituția a asigurat populația cu set-top-boxuri, la prima etapă, în baza informațiilor oferite de Ministerul Sănătății. „Nu putem să spunem că doar asta e problema. Toate convertoarele au fost distribuite celor care au depus cererile”, a comentat oficialul, adăugând că urmează și a doua etapă de implementare.
Anterior, secretarul de stat de la Economie, Vasile Tarlev, a afirmat că din punct de vedere tehnic autoritățile sunt pregătite în proporție de 95% pentru tranziția spre digital.
Ion Terguță, ex-directorul MIR Moldova și secretarul general al Platformei Demnitate și Adevăr, crede că nu există probleme la capitolul asigurării cu convertoare pentru că cetățenii procură aceste dispozitive. Problema ar consta în faptul că cetățenii vor să privească o diversitate mai mare de canale în format digital, dar „au acces doar la pachetele TV ale Partidului Democrat și Partidului Socialiștilor”. „Posturile socialiștilor și ale democraților sunt deja în multiplex, iar faptul că PD a renunțat la anumite frecvențe analogice este anume pentru că a mizat pe digital. Acolo sunt interese de ordin economic și eu nu cred că ei vor renunța atât de repede la multiplex”, a mai spusTerguță.
El amintește de problema costurilor mari pentru serviciile de distribuire a semnalului digital pe care ar trebui să le suporte televiziunile independente și nu exclude că o eventuală amânare ar putea fi legată de dorința președintelui Igor Dodon de a a utiliza la maxim frecvențele în sistem analogic, în preajma alegerilor prezidențiale. Adrian Lebedinschi a respins acuzațiile.
Republica Moldova urma să treacă la televiziunea digitală terestră încă în anul 2015, însă acest termen a fost amânat de câteva ori. La ora actuală, trei posturi TV emit în sistem analogic: Moldova 1, Primul în Moldova și TVR Moldova. Totodată, în multiplexul digital național A sunt 7 canale: Moldova 1, TVR Moldova, Primul în Moldova, Publika TV, Canal 2, Canal 3 și Prime. În municipiul Chișinău, pe lângă posturile menționate, în format digital mai emit și Moldova 2, Jurnal TV, TV8, CTC DIXI, Agro TV, Domashniy, N4, TV5, Noroc TV, Vocea Basarabiei TV.