Eşti aici

Un proiect de lege ar putea interzice liderilor de partide să dețină televiziuni

17 Februarie 2020
1123 de afişări
Persoanele care fac parte din organele de conducere sau executive ale partidelor politice ar putea fi lipsite de dreptul de a deține posturi de televiziune. Prevederea se regăsește într-un proiect de lege înregistrat în Parlament de Sergiu Litvinenco și Veronica Roșca, deputați ai fracțiunii Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS). Totodată, potrivit documentului, persoanele fizice sau juridice rezidente în off-shore ar putea rămâne fără dreptul de a avea în proprietate televiziuni sau companii care distribuie servicii media.
 
Proiectul de lege a fost publicat de Sergiu Litvinenco pe pagina sa de Facebook. Parlamentarul susține că vrea să facă „un pas înainte în ceea ce privește asigurarea echidistanței și imparțialității televiziunilor din Republica Moldova”.

Documentul prevede expres că furnizorii privați de servicii media nu pot avea în calitate de proprietar beneficiar „persoane alese sau numite în cadrul organelor executive sau ale altor organe de conducere ale partidului sau ale organizației social-politice”. „La moment, legislația nu prevede expres o asemenea interdicție, prin urmare avem situații când o persoană cu funcție de conducere într-un partid deține și calitatea de proprietar/beneficiar al unui furnizor privat de servicii media. Acest lucru face ca această televiziune să fie obedientă în totalitate politicii promovate de partidul respectiv”, a explicat Litvinenco.

De asemenea, se prevede interzicerea deținerii calității de proprietar în cazul furnizorilor privaţi de servicii media, dar și distribuitorilor acestor servicii, de către persoane fizice sau juridice rezidente în jurisdicțiile off-shore. Lista cu jurisdicțiile off-shore ar urma să fie stabilită de Guvern în baza unei metodologii care stabilește jurisdicțiile ce nu implementează standarde internaționale de transparență. Aceasta ar urma să fie elaborată de Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor.

În cazul intrării în vigoare, modificările l-ar viza inclusiv pe Corneliu Furculiță, deputat socialist care face parte din Comitetul executiv politic al PSRM și proprietar al posturilor de televiziune NTV Moldova și Exclusive TV (TNT).

Sursa foto: Ebu.ch