Eşti aici

Undă verde pentru primul canal creștin-ortodox din R. Moldova: „Nika TV nu va fi o televiziune politică”

17 Februarie 2020
2330 de afişări
Compania Nika TV Media a primit undă verde din partea Consiliului Audiovizualului (CA) pentru lansarea postului de televiziune cu tematică religioasă Nika TV. Acordarea licenței a fost decisă cu unanimitate de voturi la ședința din 13 februarie. Canalul va difuza emisiuni religioase autohtone, din România și din Rusia, și promite că nu va fi afiliat politic.

Serghei Jelihovschi, cleric al Bisericii ,,Adormirea Maicii Domnului” din satul Sălcuța, raionul Căușeni, și administrator al postului de televiziune, a precizat pentru Media Azi că proiectul a fost inițiat „ca un program cultural-religios pentru a stoca și memoriza tradițiile creștin-ortodoxe”. El a adăugat că încă nu știe exact când va fi lansat postul TV și că acum se formează echipa. Preotul a refuzat să vorbească despre sursele de finanțare, menționând că ar dori să găsească bani din diferite proiecte de promovare a lăcașelor sfinte.

Jelihovschi a dat asigurări că Nika TV „nu va fi o televiziune politică”, menționând că și în varianta finală a proiectului aprobat de CA scrie că structura serviciului media audiovizual a fost modificată din una generalistă în una religioasă. Anterior, Consiliul a solicitat schimbarea logo-ului canalului, motivând că reprezenta un simbol religios de înaltă valoare fără stilizare.
                                  
Primul logo Nika TV. Simbolul Prescurei reprezintă pecetea principală sub formă pătrată, iar acest pătrat conţine la rândul lui patru pătrate, cu inscripţia IC-XC NI-KA (gr. „Iisus Hristos învinge”), astfel: IC (=Iisus), sus, în stânga; XC (=Hristos), sus, la dreapta; NI şi KA, jos (= „învinge”). Sursa: CA.

Potrivit datelor publice, întreprinderea Nika TV Media a fost fondată pe 27 martie 2018 de Serghei Cojocari. Firma este înregistrată pe str. Ciuflea 12 din Chișinău, unde se află Mănăstirea Sfântul Mare Mucenic Teodor. Serghei Jelihovschi susține că înregistrarea întreprinderii a avut loc cu acordul administrației Mănăstirii Ciuflea. Într-un comunicat din 17 februarie al Mitropoliei Moldovei se menționează că proiectul TV „este susținut și acceptat” de biserică și că acesta își va începe activitatea „în scurt timp”.

Conform structurii programelor, emisiunile realizate în exclusivitate de furnizorul de servicii media vor constitui 36,6%. Postul TV mai planifică să difuzeze programe din România (Unde dorm și ce mănânc, În pas cu legea, Lumea Academică) și Federația Rusă (ale postului Spas TV). Canalul rus Spas TV este deținut de organizația necomercială Fondul televiziunii ortodoxe. Potrivit datelor publice, printre fondatorii organizației se numără Organizația Religioasă Biserica Ortodoxă Rusă (Patriarhatul Moscovei), iar funcția de întâistătător al BOR este deținută de patriarhul Chiril al Moscovei.

Sursa foto: mitropolia.md