Eşti aici

O nouă hotărâre în dosarul „Banii lui Dodon din Bahamas”: instanța a respins cererea Exclusiv Media împotriva RISE Moldova

03 Martie 2020
1874 de afişări
Judecătoria Chișinău, sediul Centru, a respins cererea de chemare în judecată a companiei Exclusiv Media, deținută de deputatul socialist Corneliu Furculiță, împotriva RISE Moldova și a jurnalistului Iurie Sanduța. Decizia din 3 martie a fost adoptată după ce dosarul a fost expediat spre rejudecare. Compania a solicitat, încă acum mai bine de trei ani, dezmințirea informațiilor publicate în articolul din septembrie 2016 - „Banii lui Dodon din Bahamas” - despre o tranzacție prin zone offshore cu implicarea Exclusiv Media. 

Potrivit documentului publicat de RISE Moldova pe pagina de Facebook,  judecătoarea Maria Țurcan a respins ca fiind nefondată cererea Exclusiv Media „privind apărarea reputației profesionale, obligarea dezmințirii informației mincinoase și denigratoare, încasarea prejudiciului moral, a cheltuielilor de judecată”. 

Jurnaliștii RISE Moldova au fost acționați în instanță de către Exclusiv Media și Partidul Socialiștilor  încă în noiembrie 2016. Cele două dosare s-au examinat separat și au avut o soartă diferită. 

„Hotărârea de azi vizează cauza Exclusiv Media către RISE Moldova. E același material – despre dosarul  Bahamas – dar, pe de o parte, compania l-a contestat, iar pe de altă parte - partidul. În dosarul cu Exclusiv Media noi am pierdut o dată: anterior a fost adoptată o hotărâre privind publicarea dezmințirii, care apoi a fost casată și trimisă spre rejudecare. Acum, cererea firmei a fost respinsă”,  a precizat avocatul Vitalie Zama pentru Media Azi. 

Juristul a adăugat că în privința celui de-al doilea caz, PSRM împotriva RISE, dosarul a fost pierdut parțial de jurnaliști în toate cele trei instanțe naționale - judecătorii au respins solicitarea partidului privind despăgubirile și au admis obligativitatea de a publica dezmințirea. Dosarul a ajuns și la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului. „CEDO a comunicat Guvernului cererea. Executivul, în persoana agentului guvernamental, a depus o cerere de revizuire. Mâine cererea agentului va fi examinată la Curtea de Apel”, a menționat Vitalie Zama.

După apariția anchetei despre banii din Bahamas, Corneliu Furculiță a declarat că toate tranzacțiile companiilor vizate în articol au avut loc în conformitate cu legislația națională și internațională.

Citiți și:

Exclusiv Media, firma fondatoare a postului NTV Moldova, de doi ani sub lupa procurorilor: oamenii legii așteaptă documente din Elveția

CtEDO a comunicat Guvernului Republicii Moldova plângerea RISE Moldova în cazul investigației „Banii lui Dodon din Bahamas”