Eşti aici

Buletin Legislativ Nr.100

BULETIN LEGISLATIV nr. 100
Ianuarie - Februarie 2020

CJI oferă asistenţă juridică gratuită jurnaliştilor şi organizaţiilor mass-media în probleme legate de libertatea de exprimare, accesul la informaţie și alte aspecte ale legislaţiei mass-media. Consultațiile juridice sunt oferite cu suportul generos din partea poporului american și britanic prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Uk aid. Conținutul consultațiilor ține de responsabilitatea Centrului pentru Jurnalism Independent și nu reflectă în mod necesar viziunea UK aid, USAID sau a Guvernului Statelor Unite. Pentru a beneficia de serviciile juridice oferite de CJI, vă rugăm să o contactaţi pe Zinaida Gheața - tel: (+373 22) 213 652, mobil: (+373) 68406998, e-mail: mlu@ijc.md

NOUTĂȚI LEGISLATIVE ÎN DOMENIUL LIBERTĂŢII DE EXPRIMARE ŞI DREPTULUI LA INFORMARE

  • Proiecte Legislative
Scopul prezentului proiect de lege constă în stabilirea unor interdicții exprese conform cărora furnizorii privați de servicii media, precum și distribuitorii acestor servicii, nu pot avea în calitate de proprietar beneficiar persoane fizice sau juridice rezidente în jurisdicții care nu implementează  standarde internaționale de transparență.
 
Proiectul de lege privind ratificarea Protocolului adițional la Convenţia poştală universală şi a Protocolului final la Protocolul adițional la Convenția poștală universală
Prezentul proiect de lege vine cu o serie de modificări și anume: vor fi introduse noi prevederi privind utilizarea „trimiterilor poștale pentru nevăzători” și a „sacilor speciali”, numiți „saci M”, cu precizarea unor noțiuni. Ratificarea acestui protocol reiese din angajamentele internaționale asumate de țara noastră.

Proiectul de lege privind ratificarea celui de al 10-lea Protocol adițional la Constituția Uniunii Poştale Universale
Țările membre ale Uniunii Poștale Universale, organizație din care face parte și Republica Moldova, au operat un șir de modificări în actele acesteia, în scopul organizării și perfectării serviciilor poștale, favorizării dezvoltării colaborării internaționale în domeniul dat. Astfel,  în perioada 3-7 septembrie 2018, la Addis Abeba, Etiopia, a avut loc cel de al doilea Congres Extraordinar al Uniunii Poștale Universale. Acum, Moldova are obligația să ratifice acest act internațional.

Proiectul de lege privind ratificarea celui de-al doilea Protocol adițional la Convenţia poştală universală
Prezentul proiect vine să transpună esența modificărilor efectuate de Congresul Extraordinar de la Geneva în cadrul celui de-al doilea Protocol Adițional la Convenția Poștală Universală, care, printre altele, vor reglementa cheltuielile terminale între țările membre ale Uniunii Poștale Universale, unde expeditorul este obligat să achite o remunerație pentru poșta internațională trimisă către destinatar, etc.

 

  • Cele mai importante decizii ale Consiliului Audiovizualului

DECIZIA nr.1/1din 20 ianuarie 2020
Cu privire la examinarea cererii de eliberare a licenței de emisie „CANAL REGIONAL” SRL pentru postul de televiziune „CANAL REGIONAL”

Prin prezenta decizie, Consiliul Audiovizualului a admis cererea CANAL REGIONAL SRL privind eliberarea licenței de emisie, pentru o perioadă de nouă ani, postului de televiziune CANAL REGIONAL, al cărui serviciu de programe urmează a fi difuzat prin rețelele distribuitorilor de servicii din țară. A fost aprobată structura serviciului media precum și elementele de identificare ale acestuia.

DECIZIA nr. 2/6 din 23 ianuarie 2020
Cu privire la anunțarea Concursului pentru ocuparea funcțiilor vacante de membru al Consiliului de Supraveghere al furnizorului public național de servicii media Compania „Teleradio-Moldova”

CA a anunțat Concurs pentru ocuparea funcțiilor vacante de membru al Consiliului de Supraveghere al furnizorului public național de servicii media Compania Teleradio-Moldova, în cadrul căruia urmează a fi selectați 3 membri ai Consiliului de Supraveghere, pentru un mandat de 6 ani. Perioada de depunere a dosarelor: 30 de zile din momentul publicării prezentei decizii în Monitorul Oficial.

DECIZIA nr.4/18 din 13 februarie 2020
Cu privire la examinarea cererii de eliberare a licenței de emisie „NIKA TV MEDIA” SRL pentru postul de televiziune „Nika TV”

CA a admis cererea NIKA TV MEDIA SRL privind eliberarea licenței de emisie, pentru o perioadă de nouă ani, postului de televiziune Nika TV, al cărui serviciu de programe urmează a fi difuzat prin rețelele distribuitorilor de servicii din țară. De asemenea, a fost aprobată structura serviciului media precum și elementele de identificare ale acestuia. Pentru eliberarea licenței se va încasa o taxă în mărime de 3250 de lei.

DECIZIA nr. 4/20 din13 februarie 2020
Cu privire la modul de executare a prevederilor legislației în vigoare și a condițiilor la autorizațiile de retransmisiune de către distribuitorii de servicii media și examinarea sesizării Asociației Patronale a Radiodifuzorilor din Republica Moldova

Prin această decizie, CA a sancționat cu amendă mai mulți distribuitori de servicii media din țară pentru nerespectarea prevederilor art. 66 alin. (7) din Codul serviciilor media audiovizuale, care stipulează: „Distribuitorii de servicii media nu au dreptul să plaseze publicitate sau teleshopping în serviciile media audiovizuale retransmise și vor exclude publicitatea și teleshopping-ul din serviciile media audiovizuale străine retransmise”.

DECIZIA nr.5/29 din 25 februarie 2020
Cu privire la activitatea Consiliului Audiovizualului al Republicii Moldova în anul 2019

Consiliul Audiovizualului a aprobat Raportul cu privire la activitate sa pentru anul 2019. Acesta urmează a fi prezentat Parlamentului.

 

Mai multe decizii ale CA pot fi accesate aici.

 
  • Jurisprudenţa Curţii Europene privind Apărarea Drepturilor Omului

Hotărârea CEDO pe cauza YARTSEVA v. RUSIA (cererea nr. 19273/08 )
Reclamanta este fondatoarea și editora ziarului „Ruskii Karavan”, în care a publicat, în 2007, o serie de articole cu tentă politică despre viitoarele alegeri. Ulterior, procuratura a inițiat un dosar împotriva reclamantei, acuzând-o că a făcut campanie electorală și a încălcat Codul Administrativ. Instanța de judecată a găsit-o vinovată și a sancționat-o cu amendă. În concluzie, Curtea a constatat că ziarul nu era afiliat niciunei formațiuni/partid politic, grup electoral sau candidat. Cadrul de reglementare a activității mass-media a fost aplicat excesiv, ceea ce a dus la limitarea libertății de exprimare a acesteia. În plus, nu s-a putut demonstra că materialele publicate aduc într-un oarecare mod atingere unor alegeri corecte. Nu au fost furnizate suficiente motive care ar justifica condamnarea reclamantei pentru publicațiile sale în perioada electorală.

Hotărârea CEDO pe cauza MAGOSSO și BRINDANI v. ITALIA (cererea nr. 59347/11)
Reclamanții sunt doi jurnaliști care au publicat o serie de articole despre moartea jurnalistului Walter Tobagi din 1980. Bărbatul a fost omorât de un grup terorist de extremă stânga, cunoscut sub numele de „Brigada 28 Martie”. Liderul grupului, domnul B., a fost arestat, iar la câteva zile, a decis să colaboreze cu anchetatorii și a depus mărturii. Toți membrii grupului au fost arestați și condamnați. Ulterior, un oficial de rang înalt a declarat public că, cu câteva luni înainte de moartea lui Walter Tobagi, carabinierii au primit informații de la un informator despre o acțiune teroristă vizând jurnalistul. Reporterii, în materialele lor, au făcut trimitere la declarațiile mai multor ofițeri și căpitani al carabinieriei secției antiteroriste. Aceștea s-au referit în mod special la declarațiile lui D.C., care îl acuza de inacțiune pe căpitanul A.R. în cazul jurnalistului decedat. Ulterior, A.R. a depus o cerere de chemare în judecată împotriva reclamanților și D.C. privind defăimarea. Jurnaliștii au fost găsiți vinovați de defăimare și au fost amendați, impuși să achite prejudiciu moral, precum și cheltuielile de judecată. Instanța a dispus și publicarea unui extras din hotărâre în două ziare. Curtea a stabilit însă că, odată cu trecerea timpului, nu numai că mass-mediei îi devine mai dificil să dovedească faptele pe care se bazează, dar și prejudiciul pentru persoana presupusă defăimată dispare. Materialele jurnalistice erau despre fapte care au avut loc în 1980, dar despre ele s-a scris în 2004, adică peste 24 de ani. Condamnarea reclamanților a reprezentat o ingerință disproporționată în dreptul la libertate de exprimare al reclamanților, ceea ce nu era, așadar, „necesar într-o societate democratică” în sensul articolului 10 din Convenție.

 

  • Declarațiile CJI
22.01.2020 /  Organizațiile neguvernamentale de media condamnă comportamentul viceprimarului municipiului Bălți, Nicolai Grigorișin, care marți, 21 ianuarie, solicitat de portalul Nord.News.md, a refuzat să comenteze o acțiune de protest privind gestionarea bugetului public. „Sunteți o instituție media toxică. Vouă nimic nu putem să vă  spunem”, a declarat viceprimarul Nicolai Grigorișin portalului NordNews.md și a închis ușa în fața echipei de filmare. Detalii aici.

11.02.2020 / Organizațiile neguvernamentale de media își exprimă îngrijorarea și condamnă acțiunile de amenințare, hărțuire și intimidare a echipei Albasat TV, în special a jurnalistei Eugenia Sârbu, exercitate de către directorul SA Apă-Canal Nisporeni, Ion Gangan, precum și de juristul instituției, Ion Arseni. Detalii aici.

25.02.2020 / Organizațiile neguvernamentale de media condamnă limbajul folosit de primarul municipiului Bălți, Renato Usatîi, în raport cu jurnaliștii portalului tvn.md. Într-o postare din 22 februarie pe pagina sa de Facebook, Renato Usatîi a numit instituția de presă „fabrică de zoi” care „va continua să toarne mizerie peste Bălți”. Postarea a fost publicată și pe blogul edilului (www.ru1.md) cu titlul „Dodon redeschide la Bălți fabrica de zoi a lui Plahotniuc”. Detalii aici.
 

 
  • Juristul Presei

Ce impozit vom achita de la 1 ianuarie pentru bunurile de uz personal comandate prin internet? Detalii aici.

Cum putem beneficia de zile libere pe motive familiale? Detalii aici.

În ce condiții paza internă a magazinelor poate să solicite verificarea lucrurilor personale? Detalii aici.

Scriu un articol despre o invenție, dar nu mi se oferă detalii. Este legal? Detalii aici.

Permite noul cod al audiovizualului cesionarea licenței de emisie a unui post radio sau TV? Detalii aici.

Unde se permite să filmăm și să fotografiem în incinta Parlamentului? Detalii aici.

► Sunt biserica și alte lăcașe de cult religios furnizori de informație? Detalii aici.

Pot jurnalistul sau cameramanul să poarte răspundere materială? Detalii aici.

Are jurnalistul acces la materiale din dosarele care sunt în curs de examinare în instanță? Detalii aici.   

Rubrica „Juristul Presei” a fost lansată de Centrul pentru Jurnalism Independent cu scopul de a sprijini activitatea jurnaliștilor și a instituțiilor de presă și de a le oferi soluții juridice la problemele cu care se confruntă.  Materialele publicate anterior le puteți găsi aici.

 

 
  • Reprezentare în instanța de judecată oferită gratuit de CJI
19.02.20 / Judecătoria Chișinău, sediul Rîșcani, a respins acțiunea RISE Moldova împotriva Comisiei Electorale Centrale (CEC) privind încălcarea dreptului de acces la informație. Decizia, emisă pe 19 februarie 2020, vine după mai bine de un de când jurnaliștii au solicitat declarațiile de avere, în original, ale candidaților la alegerile parlamentare din februarie 2019. Atunci, CEC a refuzat să ofere jurnaliștilor documentele. Detalii aici.

 

Pentru a vedea numerele anterioare ale buletinelor legislative accesați aici. 

Pentru a vedea varianta în limba rusă a buletinului, accesaţi aici

Facebook

Twitter

Website

 

Realizarea buletinului legislativ este posibilă datorită suportului generos din partea poporului american și britanic prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Uk aid. Conținutul acestui material ține de responsabilitatea Centrului pentru Jurnalism Independent și nu reflectă în mod necesar viziunea USAID sau a Guvernului Statelor Unite și Uk aid.