Eşti aici

ONG-urile de media solicită Guvernului un comportament corect și nediscriminatoriu în raport cu toți jurnaliștii și instituțiile mass-media

04 Martie 2020
1664 de afişări
Organizațiile neguvernamentale din domeniul mass-media își exprimă îngrijorarea în legătură cu degradarea limbajului de comunicare publică la nivel guvernamental și solicită primului ministru Ion Chicu, consilierilor și responsabililor de comunicare să adopte un comportament corect și nediscriminatoriu în raport cu jurnaliștii și redacțiile instituțiilor media.

Recent, Vitalie Dragancea, consilier al prim-ministrului Ion Chicu, în comunicarea cu reportera săptămânalului “Ziarul de Gardă”, și-a permis unele aprecieri care denotă lipsa competențelor de comunicare la înălțimea funcției publice pe care o deține. Răspunzând la solicitarea ZdG de a facilita un interviu cu premierul, consilierul a declarat că “Eu aleg instituțiile mass-media care au cel mai mare impact” și că “Eu nu am angajamentul să satisfac”.

Anterior, premierul Ion Chicu a răspuns într-un limbaj frivol invitației PRO TV Chișinău de a participa la emisiunea “În profunzime”, scriind pe rețelele sociale că merge la alt post TV, deoarece “acolo e televiziune, nu “Las-fierbinți”.

Reamintim că guvernarea este obligată să asigure o comunicare eficientă cu diverse instituții mass-media, pentru ca informația să ajungă la un public cât mai larg, nu doar la simpatizanții unor  anumite curente politice, iar demnitarii și funcționarii publici trebuie să răspundă la întrebările jurnaliștilor, inclusiv la întrebările incomode. Comunicarea publică a demnitarilor și funcționarilor remunerați din impozitele achitate de toți cetățenii Republicii Moldova nu poate fi bazată pe discriminare, abordare selectivă, etichetare a redacțiilor și jurnaliștilor, dar nici pe aprecieri subiective  ale profesionalismului acestora. Reamintim persoanelor cu funcții publice că plângerile privind comportamentul editorial al instituțiilor mass-media pot fi depuse la Consiliul de Presă din Republica Moldova – structură națională de autoreglementare jurnalistică.
 
Organizațiile semnatare solicită primului ministru Ion Chicu, consilierilor și responsabililor de comunicare publică să adopte un comportament corect și nediscriminatoriu în raport cu jurnaliștii și redacțiile. Reiterăm că angajamentele la nivel internațional și european, asumate de Guvernul Republicii Moldova, prevăd inclusiv asigurarea accesului deplin la informații de interes public, a pluralismului, respectarea libertății presei și a drepturilor jurnaliștilor, iar faptul că unii angajați noi din sistem nu au pregătirea și competențele necesare poate fi remediat printr-un plan de acțiuni și prin formarea profesională în domeniul comunicării cu cetățenii și jurnaliștii.
 
Asociația Presei Independente
Centrul pentru Jurnalism Independent
Centrul “Acces info”
Centrul de Investigații Jurnalistice
Comitetul pentru Libertatea Presei
Asociația Presei Electronice