Eşti aici

Procuratura a pornit 5 cauze penale în dosarul interceptărilor mai multor jurnaliști și politicieni

05 Martie 2020
1003 afişări
Procurorii au inițiat cinci cauze penale și trei procese penale pe faptul interceptării ilegale a telefoanelor mai multor jurnaliști, politicieni și alte persoane publice, de către oamenii legii, în perioada 2017-2019. Potrivit Procuraturii Generale, în dosare figurează trei procurori și cinci ofițeri de investigație, inclusiv un șef de subdiviziune din cadrul Inspectoratului Național de Investigație al IGP. 

În comunicatul oficial instituția precizează că în atenția PG a ajuns și investigația „Ministerul interceptărilor” publicată de RISE Moldova, în care reporterii au scos la iveală că în vizorul procurorilor și a polițiștilor au nimerit 52 de persoane, inclusiv politicieni, reprezentanți ai societății civile și chiar jurnaliști, care le-ar fi interceptat convorbirile telefonice, iar unora le-ar fi fost monitorizată și viața privată. „În rezultat, s-a stabilit că aceste dosare au fost gestionate de Direcția Generală Urmărire Penală din cadrul IGP al MAI şi PCCOCS”, afirmă Procuratura. 

Pe lângă dosarele pornite, 13 proceduri disciplinare au fost inițiate pe numele a șapte procurori, informațiile fiind expediate spre examinare Colegiului disciplinar din cadrul Consiliului Superior al Procurorilor.

Potrivit PG, 2812 cazuri de interceptări telefonice au fost înregistrate în anul 2019, ceea ce ar constitui cu 1116 cazuri mai puțin față de anul 2018.