24 Martie 2020
4108 afişări
Epidemia de coronavirus și rapiditatea cu care infecția se răspândește la nivel global pun o presiune enormă pe jurnaliștii din întreaga lume, care au misiunea să informeze corect, complet, rapid și non-stop publicul la subiect. Sarcina devine și mai provocatoare în contextul în care informațiile false și manipulatorii au acaparat spațiul virtual și tind să încline balanța în favoarea dezinformării.
Media Azi prezintă o serie de resurse utile pentru jurnaliștii care aleg să-și informeze publicul din surse sigure.
Date oficiale
- Organizația Mondială a Sănătății vine pe site-ul său cu informații oficiale și la zi despre evoluția pandemiei, conferințe de presă în regim live, rapoarte, cercetări științifice, prezentări video, dar și un panou interactiv. Organizația oferă și opțiunea de abonare la newslettere. Totodată, în lupta cu excesul informațional, OMS adună pe platforma EPI-WIN informații precise legate de noul coronavirus, din surse de încredere. Atât site-ul OMS, cât și secțiunea Biroului Regional al OMS pentru Europa oferă informații inclusiv în limba rusă. Aici veți găsi lista ofițerilor de comunicare de la sediul OMS și alte informații referitoare la comunicarea dintre organizație și presă, iar aici - comunicatorii responsabili pentru diferite regiuni.
- Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor, o agenție a Uniunii Europene, la fel oferă informații actualizate, prezentate interactiv, precum și seturi de date ce pot fi descărcate și prelucrate.
- Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor al Statelor Unite vine cu hărți și infografice despre situația din SUA. Iar pe COVID Tracking Project datele sunt dezagregate și grupate conform statelor continentului american.
- Informații oficiale despre evoluția situației în România găsiți pe platforma stirioficiale.ro, în Ucraina - pe portalul guvernamental dedicat subiectului, în Marea Britanie - pe Public Health England, iar în Republica Chineză - pe site-ul Comisiei Naționale de Sănătate.
- Societatea internațională pentru boli infecțioase are o pagină dedicată datelor despre Covid-19, în special articole și publicații științifice. Aici veți găsi și link spre o altă hartă interactivă creată de Centrul pentru Știința și Ingineria Sistemelor (CSSE) al Universității Johns Hopkins.
- Societatea Jurnaliștilor Profesioniști a adunat o listă impunătoare de resurse la subiect, cu linkuri către organizații guvernamentale și jurnalistice, proiecte media ale marelor instituții de presă din lume, date privind gripa simplă, aviară și cea porcină.
- O altă compilație a organizațiilor din domeniul Sănătății, realizată de Rețeaua globală a jurnaliștilor de investigație, găsiți aici.
Instrumente
- Echipa Associated Press a pregătit un ghid cu noțiuni la subiectul pandemiei, în baza Associated Press Stylebook, care explică, între altele, diferențele și folosirea corectă a noțiunilor „Covid-19”, „noul coronavirus” și altă terminologie utilizată de jurnaliști în articolele lor.
- Echipa proiectului First Draft a compilat o serie de instrumente utile inclusiv pentru abordarea subiectelor legate de Covid-19, printre care și Google Trends (căutările la subiect pe Google) sau CrowdTangle Live Displays, prin care putem urmări toate conținuturile distribuite la temă pe Facebook și Instagram de variate organizații, agenții, politicieni etc.
- Tot cei de la First Draft prezintă o listă cu potențiale întrebări și răspunsuri pentru jurnaliști despre cum să abordeze pandemia. Printre altele, aici găsiți sfaturi despre cum trebuiesc „traduse” cifrele despre persoanele infectate sau decedate, unde găsim cele mai bune sfaturi pentru publicul larg sau cum să comparăm noul coronavirus cu alți viruși.
- Informații de ultimă oră despre cum cele mai importante rețele sociale au răspuns provocărilor legate de coronavirus găsiți aici.
- Rețeaua globală a jurnaliștilor de investigație notează în articolul lor cu resurse utile la temă că până și hărțile pot fi amăgitoare pe timp de crize și dezastre și vine cu mai multe instrumente ce țin de verificarea felului în care sunt interpretate diferite date.
- La același subiect, pe blogul companiei Esri, expertul în cartografiere Kenneth Field explică detaliat cum să ilustrăm corect pandemia pe hartă folosind exemplul Chinei.
- Esri a adunat pe o singură platformă hărți, seturi de date, aplicații și alte instrumente vizuale la tema Covid-19. Totodată, programul de intervenție în caz de dezastre al companiei a creat o platformă de partajare a aplicațiilor legate de coronavirus. Site-ul conține 199 de aplicații din întreaga lume.