Potrivit documentului, furnizorii de conținut online și furnizorii de servicii de găzduire a conținutului online din Republica Moldova sunt obligați, la decizia SIS, să sisteze imediat, cu informarea utilizatorilor, „transmiterea într-o rețea de comunicații electronice ori stocarea conținutului, prin eliminarea acestuia la sursă”, dacă prin conținutul respectiv se promovează informații false despre coronavirus și despre măsurile de protecție și prevenire.
Instituția va aproba și va face publică lista de surse online care promovează știri false cu privire la evoluția Covid-19.
Dispoziția mai prevede că furnizorii de servicii de comunicații electronice, la decizia Agenției Naționale pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației, în baza listei întocmite de SIS, sunt obligați să blocheze imediat accesul utilizatorilor la sursele care promovează falsuri.
Recent, SIS a dispus blocarea a 52 de site-uri care distribuie preponderent știri false, făcând trimitere la decretarea stării de urgență în legătură cu răspândirea Covid-19. Majoritatea site-urilor din lista publicată de SIS se regăsesc și în lista site-urilor de știri false completată și actualizată de către portalul Stopfals.md din anul 2017. În context, organizațiile neguvernamentale de media au cerut autorităților să nu admită abuzuri împotriva libertății de exprimare și aplicarea unor restricții disproporționate, motivate de condițiile speciale ale stării de urgență.