Eşti aici

Apelul organizațiilor de media privind excluderea abuzurilor în condițiile stării de urgență

20 Martie 2020
892 de afişări
Organizațiile neguvernamentale de media cer autorităților Republicii Moldova să nu admită abuzuri împotriva libertății de exprimare și aplicarea unor restricții disproporționate, motivate de condițiile speciale ale stării de urgență.
 
Vineri, 20 martie, Serviciul de Informații și Securitate (SIS) a  dispus blocarea a 52 de site-uri care distribuie preponderent știri false, făcând trimitere la decretarea stării de urgență în legătură cu răspândirea Covid-19. În legătură cu acest caz, ONG-urile de media atrag atenția autorităților că organizațiile internaționale precum OSCE și Freedom House s-au arătat îngrijorate după ce autoritățile altor state au anunțat măsuri similare.
 
Într-o declarație comună lansată de ONU, Comisia Inter-Americană a Drepturile Omului și reprezentantul pentru libertatea de exprimare al OSCE se menționează că recurgerea la măsuri precum eliminarea conținutului ar trebui întreprinsă „numai în cazul în care sunt respectate standardele de necesitate și proporționalitate”. „Orice încercare de criminalizare a informațiilor referitoare la pandemie poate crea neîncredere în informațiile instituționale, poate întârzia accesul la informații fiabile și poate avea un efect rece asupra libertății de exprimare”, se arată în aceeași declarație.
 
Solicităm autorităților să elaboreze și să pună în aplicare  mecanisme clare și transparente de luare a deciziilor în asemenea situații, pentru a exclude eventuale abuzuri și limitarea drepturilor constituționale ale cetățenilor de primi informații și dreptul jurnaliștilor la libertatea de exprimare, la căutarea, primirea și difuza informațiilor de interes public.
 
Astfel atragem atenția autorităților Republicii Moldova că, deși a fost decretată stare de urgență, orice măsură întreprinsă trebuie să fie legală, absolut necesară și proporțională cu interesul urmărit. 
 
Centrul pentru Jurnalism Independent
Asociația Presei Independente
Asociația Presei Electronice
Centrul de Investigații Jurnalistice
Comitetul pentru Libertatea Presei 
Asociația Telejurnaliștilor Independenți
Centrul „Acces-Info”
RISE Moldova