Eşti aici

Sondaj: Televiziunea, cea mai importantă și de încredere sursă de informare despre coronavirus

17 Martie 2020
1666 de afişări
Televiziunea este principala sursă de informare despre coronavirus și sursa care se bucură de cea mai mare încredere din partea populației la acest capitol. Pe locul doi se situează site-urile de știri. Și rețelele de socializare sunt o sursă importantă de informare la subiect, însă ele nu se bucură de mare încredere, arată studiul de percepție a populației privind Covid-19 și barometrul electoral prezentat pe 17 martie de compania Date Inteligente SRL (iData).

Potrivit datelor, aproape trei sferturi din respondenți susțin că se informează despre situația privind Covid-19 de la televizor (74,4%), iar mai mult de jumătate dintre ei o fac de pe rețelele de socializare (52,7%). 40,3% accesează site-urile de știri, iar 20,3% se informează din comunicatele Ministerului Sănătății și din alte comunicate oficiale. 17,2% se informează de la medici și, în primul rând, de la medicul de familie. De la radio se informează 16,8%, de la rude și prieteni - 12%.

Colegii de serviciu și ziarele s-au situat la coada clasamentului, iar aproape 1% dintre cei chestionați au spus că nu se informează deloc. „Este important că practic toată populația se informează și utilizează mai multe surse dintre care televizorul este practic indispensabil aproape în toate cazurile. Dar pe lângă televizor sunt rețele de socializare, site-uri și persoane apropiate”, a comentat datele Mihai Bolocan, directorul executiv iDate.

Puțin altfel arată tabloul sondajului atunci când cetățenii sunt întrebați despre încrederea în sursele de informare. Astfel, 40% din respondenți au spus că televiziunea este principala lor sursă de informare despre Covid-19 în care au încredere. Pe locul doi s-au poziționat site-urile de știri la o distanță de circa 30 de puncte de TV – 13,2%. Urmează rudele și prietenii – 11,4%. „E interesant că, după nivelul de informare, rudele și prietenii se situau mult mai jos, printre ultimele locuri, dar, probabil, cei care se informează de la rude și prieteni au și cea mai mare încredere în ei”, a subliniat Bolocan.

Comunicatele ministeriale s-au poziționat pe locul patru la capitolul încredere (10,9%), fiind urmate de rețelele de socializare – care nu se bucură însă de o încredere foarte mare, doar de 6,7%, deși la capitolul informare sunt pe locul doi –, colegii de serviciu (2,7%), radio (2%), medicii (1,7%) și ziarele (0,2%).
11,4% din respondenți nu au dorit să răspundă sau să comenteze întrebările.

În cadrul sondajului au fost chestionate 326 de persoane, prin telefon și prin metoda expert. Experții  (17 persoane) au răspuns de rând cu toți cetățenii. Datele au fost acumulate în perioada 13-15 martie și includ 42 de unități administrative, inclusiv trei din stânga Nistrului, fiind admisă o eroare maximă a eșantionului de -/+ 5,45%.