Eşti aici

Procuratura Generală, sesizată pe marginea dispoziției Consiliului Audiovizualului ce vizează posturile radio și TV

26 Martie 2020
738 de afişări
Deputații fracțiunii Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) au sesizat Procuratura Generală după ce președintele Consiliului Audiovizualului (CA), Dragoș Vicol, a emis o dispoziție cu privire la modul în care posturile radio și TV ar trebui să relateze despre Covid-19 pe perioada stării de urgență. Parlamentarii consideră că șeful CA și-a depășit atribuțiile și ar trebui să răspundă în fața legii.
Potrivit documentului din 26 martie, deputații solicită Procuraturii să investigheze faptele lui Dragoș Vicol în temeiul articolului privind „excesul de putere sau depășirea atribuțiilor de serviciu” din Codul Penal. Autorii consideră că prin „dispoziția unipersonală” a lui Dragoș Vicol a fost restrâns dreptul la libertatea de opinii. Sesizarea este semnată de președintele fracțiunii, Igor Grosu.

Contactat de Media Azi, Dragoș Vicol a spus că se abține să comenteze acțiunile politicienilor. „Unicul lucru pe care vreau să-l spun e că este sfidător că un partid politic, indiferent care este el, sesizează la Procuratură asupra unui președinte sau unui membru al unui organ absolut autonom, care nu se subordonează niciunui organ ierarhic – nici Guvernului, nici Parlamentului, nici președintelui. Este o imixtiune flagrantă în activitatea instituției, prin care ni se dau niște lecții”, a declarat Vicol.

Aceasta s-a arătat dispus să modifice dispoziția, alături de toți membrii CA, în cazul în care vor parveni astfel de propuneri - exacte și cu argumente.

Purtătoarea de cuvânt a PG, Maria Vieru, a declarat pentru Media Azi că solicitarea nu a fost recepționată de instituție deocamdată.

Vasile Năstase, vicepreședinte al comisiei parlamentare pentru mass-media din partea Partidului Demnitate și Adevăr, a anunțat pe Facebook că a expediat Procuraturii Generale o interpelare ce ține de „abuzul și depășirea atribuțiilor de serviciu ale numitului Dragoș Vicol”, care ar fi „încercat să pună căluș presei audiovizuale prin semnarea unui act unipersonal ilegal”.

În context, organizațiile neguvernamentale din domeniul mass-media și membrii Platformei Naționale a Forumului Societății Civile din Parteneriatul Estic s-au arătat îngrijorați, într-un apel public, de dispoziția emisă de Dragoș Vicol. Semnatarii solicită revocarea sau anularea dispoziției, cer membrilor CA să condamne aceste practici, iar Parlamentului Republicii Moldova și Comisiei pentru situații excepționale - să urmărească activitatea instituțiilor care invocă abuziv starea de urgență din țară și adoptă acte prin care se limitează drepturile și libertățile fundamentale ale omului.

O zi mai devreme, președintele Igor Dodon a criticat, în cadrul unei emisiuni de la Moldova 1, dispoziția dată de Dragoș Vicol, menționând că nu este justificată și că unele puncte trebuie să fie revăzute. Și premierul Ion Chicu s-a expus pe pagina sa de Facebook: 

Potrivit dispoziției CA, jurnaliștii posturilor de televiziune și radio sunt obligați să renunțe, pe perioada stării de urgență, la „enunțarea și favorizarea neavizată a propriei opinii” în abordarea subiectelor despre pandemia de coronavirus și să includă obligatoriu poziția autorităților în produsele difuzate. Dragoș Vicol a declarat pentru Media-azi că documentul a fost agreat preventiv cu toți membrii CA și că ședință pe acest subiect nu s-a făcut din cauza pandemiei.

Anterior, Comisia pentru situații excepționale a decis, prin derogare de la Codul serviciilor media audiovizuale, ca ședințele CA să fie deliberative cu prezența a cel puțin patru membri, iar hotărârile să fie adoptate cu votul majorității simple celor prezenți (adică cel puțin trei persoane).