Eşti aici

Poștașii vor distribui pensiile, nu și ziarele. Reprezentanții mai multor publicații periodice solicită remedierea situației

31 Martie 2020
1198 de afişări
Redacțiile mai multor publicații periodice susțin că serviciile poștale au fost sistate pe un termen nedeterminat de către operatorul național Poșta Moldovei, începând cu data de 30 martie. Instituțiile media au fost anunțate despre acest fapt printr-o scrisoare oficială, cu trei zile înainte. Totuși, poștașii vor continua să distribuie cetățenilor pensiile și alte prestații sociale. 

În scrisoare, directorul general interimar al Poșta Moldovei, Vitalie Zaharia, a invocat regimul special de muncă introdus în instituție pentru protecția angajaților pe perioada stării de urgență, precizând că poșta va presta „doar servicii de necesitate stringentă”. 

Drept replică, ziariștii spun că sunt în imposibilitatea de a edita ziarele și revistele, deoarece distribuitorii nu le livrează cititorilor și abonaților. Într-un apel semnat de reprezentanții mai multor publicații, precum și de Asociația Presei Independente (API), aceștia își exprimă regretul pentru situația creată și anunță că vor informa publicul doar în regim online, pe portalurile și paginile electronice, până la reluarea distribuției publicațiilor tipărite de către Poșta Moldovei.

Semnatarii solicită autorităților Republicii Moldova „să clarifice perioada de sistare a serviciilor de distribuție a publicațiilor periodice și să identifice soluții pentru reluarea acestora în termenul cel mai scurt posibil, în condiții de siguranță pentru factorii poștali și pentru beneficiarii serviciilor poștale”. „Atragem atenția autorităților că sistarea procesului de editare a publicațiilor periodice va afecta gradul de informare a unei părți importante a populației, inclusiv a sute de mii de locuitori din mediul rural, și va cauza suspendarea totală sau parțială a activității economice a redacțiilor și a unor întreprinderi din industria poligrafică”, se mai spune în apel.

În legătura cu evoluția epidemiei de Covid-19, în Republica Moldova a fost sistată și activitatea chioșcurilor în care se vând ziare.

Sursa foto: Liliana Croitor