Eşti aici

​Președintele CA și-a anulat propria dispoziție privind modul de reflectare a Covid-19 de posturile radio și TV

26 Martie 2020
1403 afişări
Președintele Consiliului Audiovizualului (CA), Dragoș Vicol, a anulat Dispoziția nr. 2 cu privire la modul în care televiziunile și posturile radio ar trebui să reflecte subiectele legate de pandemia de coronavirus. Într-un comunicat de presă, Vicol a precizat că a luat decizia după ce documentul emis pe 24 martie a generat critici printre jurnaliști și reprezentanții organizațiilor neguvernamentale. 

„Conducându-mă de prevederile art. 86 din Codul serviciilor media audiovizuale - «Cooperarea cu societatea civilă» - și ținând cont de faptul că Dispoziția nr. 02 din 24 martie 2020 a generat critici în rândul mai multor jurnaliști și ONG-uri (...), care au calificat-o drept «abuz» și «cenzură» a autorității de reglementare în domeniul serviciilor media audiovizuale din Republica Moldova, în scopul calmării spiritelor din societate, declar că anulez respectiva dispoziție”, scrie în documentul emis în seara zilei de 26 martie. 

Totodată, potrivit comunicatului, textul respectivei dispoziții va fi supus dezbaterilor în cadrul următoarei ședințe publice a CA și că la examinarea ei vor fi luate „în considerație toate opiniile, viziunile, criticile și temerile exprimate în aceste zile”.

Dispoziția a fost criticată dur de unii jurnaliști, reprezentanții societății civile, dar și de președintele țării, Igor Dodon. Tot astăzi, Procuratura Generală a fost sesizată de câțiva deputați pe marginea dispoziției Consiliului Audiovizualului ce vizează posturile radio și TV. 

Potrivit documentului anulat, jurnaliștii posturilor de televiziune și radio erau obligați să renunțe, pe perioada stării de urgență, la „enunțarea și favorizarea neavizată a propriei opinii” în abordarea subiectelor despre pandemia de coronavirus și să includă obligatoriu poziția autorităților în produsele difuzate. Dragoș Vicol a declarat pentru Media Azi că documentul a fost agreat preventiv cu toți membrii CA și că ședință pe acest subiect nu s-a făcut din cauza pandemiei.