Eşti aici

Un nou sondaj de opinie: Site-urile de știri ar răspândi cele mai multe falsuri

11 Aprilie 2020
1580 de afişări
Cele mai multe știri false despre coronavirus s-ar regăsi pe site-urile de știri și rețelele sociale, iar cele mai puține în ziare și la radio, susțin respondenții unui sondaj de opinie realizat de IMAS la începutul lunii aprilie. Cercetarea are drept scop evaluarea percepțiilor cetățenilor cu privire la epidemia de Covid-19. 

Potrivit sondajului, pentru 80% din respondenți știrile false reprezintă o problemă (pentru 58% - cu siguranță; pentru 22% - într-o oarecare măsură). „Dacă ar fi să cumulăm aceste procente ajungem practic la aceea că pentru 8 din 10 cetățeni problema știrilor false e o problemă reală cu care ne confruntăm”, a precizat directorul IMAS, Doru Petruți.

La întrebarea cât de des au întâlnit știri false despre coronavirus în prima săptămână de aprilie, 36% dintre respondenți au răspuns că aproape în fiecare zi, iar 18% - cel puțin o dată pe săptămână. 4% din cetățeni au spus că au întâlnit știri false de mai multe ori pe lună, iar 26% au afirmat că niciodată sau foarte rar. 

Din cei care au auzit falsuri despre coronavirus, 68% susțin că le-au văzut pe site-urile de știri, fiind urmate de rețelele de socializare (65%) și televizor (53%). „O pondere destul de ridicată o au știrile false care vedem că merg, practic, din gură în gură. 43% spun că aud astfel de știri false de la apropiați, colegi și prieteni”, a comentat datele Doru Petruți. Cele mai puține știri false, potrivit sondajului, au fost auzite la radio (16%) și citite în ziare (9%). De asemenea, 29% spun că au crezut inițial informații care apoi s-au dovedit a fi falsuri.  


Sursa: IMAS

În context, respondenții au fost întrebați și ce cred despre decizia Serviciului de Informare și Securitate privind blocarea a zeci de site-uri care ar fi difuzat știri false. 73% din ei au răspuns că sunt de acord cu astfel de acțiuni, iar pentru 17% această decizie ar fi prea puțin importantă. 1% din cei intervievați susțin că sunt împotrivă. 

Potrivit sursei, datele au fost culese între 31 martie și 8 aprilie. În total au fost intervievate la telefon 1020 de persoane din toate raioanele țării, cu o eroare maximă de eşantionare de ±3.1%. Cercetarea a fost realizată la comanda companiei Public Media. 

Sursa foto: BBC