Eşti aici

Avocatul poporului cere excluderea prevederii privind triplarea termenului de răspuns la solicitările de informație

16 Aprilie 2020
1065 de afişări
Avocatul poporului, Mihail Cotorobai, a solicitat Comisiei pentru Situații Excepționale excluderea prevederii prin care a fost triplat termenul pentru răspuns la solicitările de informații de interes public pe perioada stării de urgență.
 
Într-un demers expediat prim-ministrului Ion Chicu, Ombudsmanul a invocat prevederile Constituției cu privire la dreptul persoanei de a avea acces la orice informație de interes public, care „nu poate fi îngrădit”. Mihail Cotorobai s-a referit și la recomandările experților ONU în domeniul libertății de opinie și exprimare, care au solicitat anterior tuturor guvernelor să pună în aplicare legile privind libertatea informațiilor pentru a se asigura că toate persoanele, în special jurnaliștii, au acces la informații. 
 
Avocatul poporului a făcut trimitere inclusiv la ghidul elaborat de Consiliul Europei pentru guvernele din toată Europa cu privire la respectarea drepturilor omului, a democrației şi a statului de drept în timpul crizei de Covid-19. În document se menționează că „libertatea de exprimare, inclusiv fluxul liber și la timp de informații, este un factor esențial pentru capacitatea mass-mediei de a raporta problemele legate de pandemie”. 

Odată cu declanșarea pandemiei de Covid-19, autoritățile din Republica Moldova au extins perioada de satisfacere a cererilor privind acces la informație de la 15 la 45 de zile. Mai mulți jurnaliști s-au arătat indignați de decizie.