Eşti aici

Avocatul poporului: Atacurile împotriva mass-media, lansate de unii demnitari, sunt inacceptabile

05 Mai 2020
1886 de afişări
Avocatul poporului, Mihail Cotorobai, îndeamnă autoritățile să înceteze denigrarea presei și califică drept alarmante „tentativele de suprimare a vocilor critice” în special de către înalți demnitari de stat, potrivit unui comunicat publicat marți, 5 mai. Reacția vine la o zi după mesajele lansate de prim-ministrul Ion Chicu la adresa mass-media, condamnate de organizațiile neguvernamentale de media.

Avocatul poporului amintește că, potrivit standardelor internaționale,  „persoanele au dreptul să-şi spună punctul de vedere, chiar dacă opiniile lor sunt ofensatoare sau șocante pentru alții, cu condiția să nu incite la violență sau ură”.

Tentativele de suprimare a vocilor critice sunt alarmante, iar faptul că acestea vin din partea unor înalți demnitari în stat este și mai alarmant. Este la fel de îngrijorător și periculos faptul că mesajele cu caracter de intimidare incită la violență față de jurnaliștii de la unele instituții media și generează ură și dezbinare între oameni. (...) Un asemenea comportament este inacceptabil, contribuie la o atmosferă generală de intoleranță, frică și poate acționa ca stimulent pentru noi cazuri de violență și hărțuire a presei”, argumentează Ombudsmanul.
Mihail Cotorobai reamintește că presa trebuie să aibă acces neîngrădit la informațiile de interes public în timp util și a amintit că în perioada stării de urgență accesul mass-media la informații a fost limitat.

Reacția avocatului poporului vine după ce prim-ministrul Ion Chicu a publicat pe Facebook un mesaj în care a lansat critici la adresa instituțiilor mass-media, în special asupra postului de televiziune Pro TV: „Artiștii noștri redutabili nu mai încap pe ecranele «protv-urilor» - manelele le-au luat locul (…) «presa independentă» finanțată pe manele nu are nici o șansă”.

Organizațiile neguvernamentale de media au condamnat mesajele defăimătoare lansate de șeful Executivului și au solicitat atât premierului, cât și consilierului său în comunicare, Vitalie Dragancea, să prezinte scuze publice reprezentanților mass-media, precum și în particular postului de televiziune Pro TV. De asemenea, a fost solicitată demisia lui Dragancea.