Eşti aici

Consiliul de Presă invită jurnaliștii, instituțiile media, studenții și absolvenții de la Jurnalism să semneze Codul deontologic

08 Mai 2020
605 afişări
Consiliul de Presă a lansat o campanie națională prin care îndeamnă profesioniștii media și absolvenții facultăților de Jurnalism să-și asume și să semneze Codul deontologic al jurnalistului.

În cadrul campaniei „Semnăm Codul deontologic al jurnalistului din Republica Moldova” sunt invitați să-și asume public principiile deontologice toate redacțiile instituțiilor mass-media care nu au făcut acest lucru până acum, alți reprezentanți din domeniul media și absolvenții facultăților de jurnalism. Codul deontologic al jurnalistului poate fi semnat pe pagina web a Consiliului de Presă. Totodată, semnatarilor Codului deontologic li se propune să afișeze pe paginile lor electronice o imagine-simbol prin intermediul căreia publicul este informat despre asumarea Codului deontologic. 

Viorica Zaharia, președinta Consiliului de Presă, a accentuat în cadrul evenimentului de lansare a campaniei că respectarea deontologiei înseamnă integritate în jurnalism. „Consiliul de Presă continuă să desfășoare diferite activități și campanii prin care le amintește jurnaliștilor despre necesitatea respectării normelor deontologice, ceea ce este o garanție a existenței jurnalismului de calitate. An de an, în profesie vin noi jurnaliști, pentru care ispita de a lucra la instituții de presă afiliate poate fi mare. Mesajul nostru este că numai respectând standardele profesiei te poți numi jurnalist și câștiga respectul publicului”, a afirmat jurnalista. 

Potrivit decanilor facultăților de jurnalism de la universitățile din țară, studenților li se va propune se semneze Codul deontologic al jurnalistului la absolvirea facultăților. Printre cei care au salutat acțiunea se numără și avocatul poporului, Mihail Cotorobai.

Compania a fost inițiată de Consiliul de Presă împreună cu absolvenții Programului internațional de instruire în domeniul autoreglementării jurnalistice al Agenţiei Suedeze pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida).