Eşti aici

Igor Dodon și îndemnul său către politicieni de a acționa presa în judecată: o „amenințare subtilă” la adresa jurnaliștilor

15 Mai 2020
1155 de afişări
Igor Dodon încurajează politicienii „care văd că presa promovează fake news-uri să se adreseze în instanțele de judecată”. Îndemnul, lansat în cadrul ediției din 15 mai a emisiunii sale de pe Facebook, „Președintele răspunde”, poate fi interpretat ca intimidare la adresa jurnaliștilor și contravine spiritului libertății de exprimare, consideră experții media.

Șeful statului a făcut declarațiile în contextul întrebării adresate de publicația Ziarul de Gardă pe marginea procesului de judecată intentat de Igor Dodon împotriva instituției media după publicarea anchetei  „Vacanțele de lux ale președintelui”.

„Eu încurajez toți politicienii care văd că presa promovează fake news-uri să se adreseze în instanțele de judecată. Altfel cum o să facem regulă? Dacă nu răspunzi și nu te adresezi în judecată înseamnă că confirmi. În rest, eu sunt deschis presei, orice întrebări aveți”, a declarat președintele.

„Eu am o stimă deosebită față de toți colegii din presă, dar atunci când promovează falsuri, inclusiv despre viața familială, evident că eu voi face tot posibilul să fiți penalizați conform legii. Eu o să verific într-o zi, iar în următoarele episoade o să vă dau toate adresările în judecată, nu doar față de dumneavoastră, ci față de toți acei care au repartizat falsuri. Sunt zeci de adresări în judecată doar în ultimul un an și jumătate”, a mai spus Dodon în răspunsul adresat Ziarului de Gardă.

„Discurs ostil la adresa presei”

Nadine Gogu, directoarea executivă a Centrului pentru Jurnalism Independent,  a calificat răspunsul președintelui drept unul „lamentabil” și asta pentru că un șef de stat ar trebui să dea dovadă de deschidere față de presă și să răspundă la toate întrebările care îl vizează.
 

„«Zecile de adresări în judecată doar în ultimul an și jumătate» din partea șefului statului vorbesc de la sine: în loc să caute modalități de a facilita accesul la informație, acesta a ales calea proceselor de judecată. Păcat că președintele dedică mult mai mult timp ca să se judece cu jurnaliștii, decât să le asigure acces la informațiile de interes public. Iar «încurajarea» politicienilor să meargă în instanță pentru «a face regulă» sună ca o a amenințare subtilă la adresa jurnaliștilor”, a precizat Gogu.
Ea amintește că jurnaliștii au dreptul să publice orice gen de informații de interes public care se referă la demnitari, funcționari, inclusiv privind viața privată, dacă aceste informații ridică semne de întrebare cu privire la integritatea lor. „Și odată ce aspiră la funcții publice și acced la ele, aceștia ar trebui să cunoască faptul că vor fi permanent în vizorul presei, al cărei rol e să vegheze asupra integrității lor”, a adăugat directoarea CJI.

Olga Manole de la Asociația Promo-Lex, membră a Consiliului de Presă, a calificat discursul președintelui drept unul „ostil la adresa presei”.
 

Oricine, nu doar politicienii, poate și ar trebui să se adreseze în instanță sau la Consiliul de Presă dacă consideră că o sursă media sau un jurnalist i-au lezat drepturile. Dar mesajul președintelui poate fi interpretat ca o intimidare la adresa presei; el contravine spiritului libertății presei și a libertății de exprimare, pe care președintele, în calitate de garant al Constituției, ar trebui să-l protejeze”, consideră Olga Manole.
Igor Dodon a depus o cerere de chemare în judecată împotriva ZdG în martie 2020. Șeful statului consideră false și defăimătoare mai multe informații din ancheta „Vacanțele de lux ale președintelui”, care trece în revistă destinațiile exotice vizitate de politician și familia sa în perioada în care era parlamentar. Dodon s-a plâns pe încălcarea dreptului la viața privată, cerând dezmințirea unor fraze care au apărut în investigație și obligarea să exprime scuze publice.

Centrul pentru Jurnalism Independent oferă asistență juridică pe acest caz, iar prima ședință de judecată a fost programată pentru data de 19 mai.

Avocata Veronica Mihailov, care reprezintă instituția media în dosar, consideră drept neîntemeiată acțiunea președintelui „despre așa-zisa defăimare”: „Ziarul de Gardă a depus toată diligența profesională la realizarea acestei investigații jurnalistice, păstrând etica corespunzătoare. Totodată, s-a asigurat pe deplin și dreptul la replică al persoanei vizate în articol, care a fost solicitată în repetate rânduri și publicată în mod onest”.