Eşti aici

​CA a avizat negativ proiectul privind auditul extern de performanță al instituției. Dragoș Vicol: „O nouă modalitate de răfuială politică”

05 Iunie 2020
1898 de afişări
Consiliul Audiovizualului (CA) a decis cu vot unanim să respingă proiectul de lege care ar permite realizarea unui audit extern al autorității. În opinia membrilor CA, inițiativa ar conține „grave abateri” de la principiile ce ar asigura independența instituției.
 
Proiectul de lege prevede realizarea misiunilor de audit de performanță ad-hoc la Consiliul Audiovizualului și Consiliul Concurenței, de către entități din afara țării. Potrivit unuia dintre autorii proiectului, deputatul Sergiu Litvinenco, inițiativa este o condiționalitate a Uniunii Europene pentru debursarea unei noi tranșe de asistență financiară, fiind necesară și pentru a evalua activitatea celor două autorități - activitate „amorfă” în opinia parlamentarului.
 
În avizul Direcției juridice a CA pe marginea proiectului, examinat la ședința din 4 iunie, se argumentează că rolul de a desfășura un audit de performanță la Consiliu îi revine Curții de Conturi. Totodată, inițiativa ar contravine recomandărilor Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei, potrivit cărora autoritățile de reglementare a sectorului radiodifuziunii „ar trebui să fie responsabile pentru exercitarea funcțiilor lor față de public prin publicarea de rapoarte regulate sau ad-hoc privind activitățile lor sau exercitarea misiunilor lor”. Mai mult, astfel de instituții pot fi „supervizate doar în ceea ce privește legalitatea activității lor, precum și în ceea ce privește corectitudinea și transparența activităților lor financiare. Niciun alt control al deciziilor luate de autoritățile de reglementare nu ar fi trebuit să fie posibil”.
 
„Propunerea de modificare deslușește mai clar intenția autorilor inițiativei legislative de a subordona Consiliul Audiovizualului puterii politice de natură să influențeze și să reducă capacitatea instituțională a autorității audiovizuale”, se menționează în avizul juridic.
 
Toți membrii au căzut de acord cu constatările juriștilor CA, considerând inoportună promovarea proiectului de lege.
 
În opinia membrei CA Lidia Viziru, proiectul de lege „nu a fost prea bine gândit”, iar raportul anual pe care îl prezintă Consiliul în Parlament întrunește toate cerințele privind evaluarea performanțelor. Colegul ei, Artur Cozma, a ținut să precizeze că autoritatea este deschisă pentru realizarea unui audit din partea UE, dar a menționat și despre pericolul intervenției politicului în proces.
 
Corneliu Mihalache, un alt membru, a afirmat tranșant: „Nu este prima și ultima tentativă de a prelua controlul asupra instituției noastre de către unele forțe politice. De aceea, nu e vorba că ne temem sau nu ne temem - noi nu trebuie să admitem astfel de ingerințe pentru că suntem o instituție publică autonomă”.
 
Președintele CA, Dragoș Vicol, a dat dreptate colegilor, afirmând că proiectul este „o perdea de fum”. „Eu văd această inițiativă ca o nouă modalitate de răfuială politică, ca o nouă modalitate de a încerca să denatureze realitățile, mai ales în preajma campaniei electorale, ca autoritatea noastră audiovizuală să fie supusă unui nou veto, drept de veto, unei noi modalități de discreditare, dacă acest lucru mai era necesar să fie demonstrat”, s-a expus Vicol.
 
Citiți și: Audit extern de performanță la Consiliul Audiovizualului - ce ar presupune și de ce ar fi necesar
 
 Sursa foto: captură privesc.eu