Eşti aici

Raportul măsurătorului de audiențe TV pentru luna mai: cele mai populare posturi și cine le urmărește

16 Iunie 2020
2467 de afişări
Datele pentru luna mai ale măsurătorului de audiență TV MR MLD arată că cei mai mulți telespectatori din Republica Moldova provin din zonele rurale și au peste 60 de ani. Totodată, timpul petrecut de femei în fața televizorului este mai mare decât cel al bărbaților. Potrivit raportului, cele mai urmărite posturi de televiziune luna trecută au fost RTR Moldova, Primul în Moldova și NTV Moldova, din totalul celor 23 de canale monitorizate de companie.  

Conform datelor TV MR MLD, telespectatorii din zonele rurale constituie 52% din numărul total de respondenți, în timp ce aproape 48% provin de la oraș. Majoritatea persoanelor care privesc programe TV au studii medii (43%), fiind urmați de cei cu studii în învățământ primar (37%), iar cei cu studii superioare sunt în minoritate la acest capitol (20%).

Cu privire la profilul telespectatorilor conform vârstei, cel mai mare grup îl reprezintă persoanele în etate, de peste 60 de ani (34%), urmați de oamenii de la 45 până la 59 de ani (26%). Cei cu vârsta între 30 și 44 de ani au o pondere de 22% la această categorie, în timp ce la coada clasamentului s-au situat tinerii între 15 și 29 de ani (12%) și copii de la patru până 14 ani (6%).


Profilul demografic al telespectatorilor: populația (urban/rural), studii (primare, medii, superioare), vârsta și sex. Sursa: TV MR MLD

Datele unicului măsurător al audiențelor din Republica Moldova relevă că numărul femeilor ce urmăresc programe TV este mai mare decât cel al bărbaților, fiind de 56,88% în raport cu 43,12%, respectiv. Cele mai populare canale potrivit raportului de timp mediu petrecut de femei și bărbați în fața ecranelor sunt RTR Moldova (140 de minute în cazul femeilor versus 105 de minute în cazul bărbaților*), Canal 2 (99/81) și Mulit TV (98/99).


Minutele petrecute de respondenți (femei și bărbați) în fața fiecărui post de televiziune. Mai 2020.Sursa: TV MR MLD

Potrivit ratingului general pentru țară, cele mai vizionate posturi TV din țară sunt RTR Moldova, Primul în Moldova și NTV Moldova. Postul public de televiziune Moldova 2 se află la coada clasamentului, iar Moldova 1 s-a poziționat pe locul șase din 23 de canale aflate în vizorul companiei TV MR MLD. 


Rating-ul posturilor de televiziune. Mai 2020. Sursa: TV MR MLD

În aprilie cele mai vizionate posturi TV au fost RTR Moldova, Primul în Moldova și Canal 2.

Citiți și: (infografic) Televiziunile controlate de Vladimir Plahotniuc ar continua să înregistreze cea mai mare audiență