Eşti aici

Concurs la Parlament pentru două funcții de membru CA, demarat cu acuzații de interese politice

19 Iunie 2020
2206 afişări

Concursul de suplinire a două funcții vacante la Consiliul Audiovizualului (CA) a debutat cu acuzații în Parlament după ce miercuri, 17 iunie, Biroul permanent al Legislativului a desemnat patru candidați. Câțiva exponenți din fracțiunile PAS și Platforma DA și-au acuzat colegii socialiști și democrați că ar fi viciat concursul prin admiterea unor persoane afiliate politic. Deputați PD și PSRM au refuzat să comenteze subiectul pentru Media Azi. 
 
Cei patru candidați admiși în competiție - Victor Focșa și Larisa Manole (propuși de Partidul Democrat), Ala Ursu-Antoci și Vadim Mișin (desemnați de Partidul Socialiștilor) - vor concura la proba interviului care urmează a fi organizată de comisia parlamentară de profil. CV-urile lor nu au fost făcute publice deocamdată. Responsabilii de comunicare ai Legislativului au precizat pentru Media Azi că vor remite documentele odată ce le vor obține de la consultanții comisiei.

Potrivit datelor disponibile public, Larisa Manole a fost în trecut angajată la Teleradio-Moldova, ocupând fotoliul de șefă a Departamentului actualităţi TV și redactoră-prezentatoare a buletinului de ştiri de seară în limba română. Ea s-a concediat de la TRM în septembrie 2002, a activat în calitate de redactoră-șefă a portalului Reporter.md, iar în 2008 a devenit secretara de presă a Partidului Liberal Democrat din Moldova. 

În 2002, Manole alături de alți jurnaliști s-au plâns împotriva Republicii Moldova la Curtea Europeană a Drepturilor Omului pentru încălcarea dreptului la libertatea de exprimare. Potrivit reclamanților, compania Teleradio-Moldova „a fost supusă cenzurii pe întreg parcursul existenţei sale”. În septembrie 2009, CEDO le-a dat câştig de cauză.

Larisa Manole la Unica.md. Sursa: unica.md
 

Ala Ursu-Antoci figurează în calitate de șefă a cabinetului fracțiunii PSRM din Legislativ. Ea a ocupat locul 43 în lista electorală a partidului la alegerile parlamentare din februarie 2019 pe circumscripția  națională.

 

Ala Ursu-Antoci la Accent TV, post afiliat socialiștilor, cu o felicitare în ajunul Revelionului 2019. Sursa: Accent TV

„Nu vom permite așa ceva”
 
La scurt timp după desemnarea celor patru candidaturi, vicepreședintele Parlamentului Alexandru Slusari a declarat că acest concurs a fost mimat de către deputații PSRM și PD și asta pentru că nu au fost admise persoanele propuse de Partidul Platforma Demnitate și Adevăr. Deputatul a precizat pentru Media Azi că este vorba de Angela Aramă, jurnalistă și fostă deputată în Parlament pe listele Partidului Popular Creștin Democrat, și Nelly Sambriș, producătoare la Jurnal TV.


Angela Aramă, alături de Alexandru Slusari la protestele Platformei DA, septembrie 2017. Sursa: Facebook/Angela Aramă
 

În total, în concurs s-au înscris șase persoane. „Două de la noi, două de la PSRM și două de la PD. PAS nu a înaintat candidaturi”, ne-a spus Slusari.

 
 
 

A doua zi după desemnare, frațiunea Platformei DA a anunțat că va solicita revizuirea deciziei. „Luăm în calcul  și o eventuală adresare la Curtea Constituțională  sau poate chiar într-o instanță de drept, aici trebuie să vadă juriștii cum este mai corect, dar nu vom permite așa ceva”, a declarat în cadrul unui briefing Vasile Năstase, vicepreședintele comisiei parlamentare pentru mass-media. „O democrație veritabilă este atunci când există o presă independentă. Iar prin această hotărâre a PD, într-o înțelegere desigur cu PSRM, de a desemna candidații politic la funcția de membru a CA, se viciază democrația din Republica Moldova”, a comentat și deputatul Lilian Carp din fracțiunea PAS.
 
Solicitat de Media Azi să comenteze acuzațiile, președintele comisiei parlamentare de profil, socialistul Adrian Lebedinschi, a spus să ne adresăm la serviciul de presă. Am încercat să obținem și o reacție din partea reprezentanților PD, dar nimeni nu a dat curs întrebărilor.
 
Potrivit Codului serviciilor media audiovizuale, CA este constituit din nouă membri, doi fiind propuși de Parlament, câte unul - de președintele țării și Guvern, iar alți cinci - de organizaţiile societăţii civile, selectaţi prin concurs public de către comisia parlamentară de profil. În prezent, în cadrul CA activează șase membri, după ce Dorina Curnic, Veronica Cojocaru și Olga Guțuțui și-au dat demisia anul trecut, invocând pericolul politizării autorității.

​UPDATE. După publicarea materialului, la adresa redacției a parvenit și reacția PSRM la cele invocate de deputații din opoziție. Citat: „Procedura de desemnare a candidaților a avut loc în conformitate cu prevederile Codului serviciilor media audiovizuale. Decizia definitivă va fi aprobată de comisia parlamentară de profil. (...) Omiterea conștientă a unei informații este deja manipulare! E regretabil că deputatul Vasile Năstase «a uitat» să informeze și faptul că fracțiunea PPDA a prezentat un proces-verbal prin care a desemnat 2 candidați pentru CA”.