Potrivit proiectului de hotărâre semnat de președintele comisiei, Adrian Lebedinschi, și înregistrat în Parlament la 22 iunie, pretendenții au fost selectați de „entități publice”, iar comisia de profil a desfășurat etapa interviului. Se propune ca Ala Ursu-Antoci și Larisa Manole să ocupe funcția de membru CA până pe 7 decembrie 2023, iar Ion Robu ar putea fi numit în funcție până pe 3 aprilie 2021, adică pentru mai puțin de un an.
Conform CV-urilor făcute publice, Larisa Manole este în prezent redactoră în cadrul Agenției Informaționale de Stat Moldpres, iar din 2008 până în 2017 a fost ofițerul de presă al Partidului Liberal Democrat din Moldova. Anterior, ea a mai activat la Euro TV, reporter.md și la Teleradio-Moldova.
Larisa Manole, în perioada când a lucrat la Teleradio-Moldova. Sursa foto: Unica.md
Ala Ursu-Antoci este actualmente șefa cabinetului fracțiunii Partidului Socialiștilor din Parlament și profesoară la Colegiul de Ecologie. Din 2015 până în 2019 ea a fost consilieră în cabinetul președintelui fracțiunii PSRM. De asemenea, ea a figurat pe locul 43 în lista concurenților electorali în circumscripția națională la alegerile parlamentare din 2019.
Ala Ursu-Antoci, la Accent TV. Sursa foto: Accent TV
Ion Robu este redactor-șef al revistei „Știința culturii fizice” la Universitatea de Stat de Educație Fizică și Sport. Din 2007 până în 2018 a fost redactor la Moldpres. Mai devreme a lucrat la BASA-press, Flux, Fotbal hebdo, Săptămâna, Moldova Sportivă, Cuvântul și alte publicații.
Ion Robu, ziarist sportiv. Sursa foto: Moldpres.
Debut cu scandal
Concursul privind numirea noilor membri CA a fost precedat de acuzații. Opoziția a invocat că deputații PSRM și PD ar fi viciat competiția prin desemnarea unor persoane afiliate politic. De altfel, inițial, Biroul permanent al Parlamentului a aprobat patru candidaturi pentru participare la concursul de suplinire a două funcții vacante - Victor Focșa, Larisa Manole, Ala Ursu-Antoci și Vadim Mișin. La acea etapă, numele lui Ion Robu nu figura pe listă, iar încercările Media Azi de a obține CV-urile tuturor candidaților nu au avut succes. Deputatul Platforma DA, Alexandr Slusari, a menționat anterior pentru Media Azi că Biroul nu a acceptat două candidaturi propuse de fracțiunea pe care o reprezintă, fiind vorba de Angela Aramă și Nelly Sambriș. Colegului său de partid și vicepreședinte al comisiei pe profil, Vasile Năstase, a declarat că formațiunea se va adresa la Curtea Constituțională în legătură cu acest concurs.
PSRM a respins acuzațiile, iar PD nu a oferit comentarii pe marginea subiectului.
Potrivit Codului serviciilor media audiovizuale, CA este constituit din nouă membri, doi fiind propuși de Parlament, câte unul - de președintele țării și Guvern, iar alți cinci - de organizaţiile societăţii civile, selectaţi prin concurs public de către comisia parlamentară de profil. În prezent, în cadrul CA activează șase membri, după ce Dorina Curnic, Veronica Cojocaru și Olga Guțuțui și-au dat demisia anul trecut, invocând pericolul politizării autorității.
Sursa foto: Media Azi