Eşti aici

Proiectul ce oferă pârghii noi pentru CA în campaniile electorale, votat în prima lectură

10 Iulie 2020
1165 de afişări
Parlamentul a aprobat în prima lectură proiectul de lege care presupune modificarea Codurilor electoral, contravențional și al serviciilor media audiovizuale. Anterior, Media Azi a scris că documentul prevede și noi pârghii pentru Consiliul Audiovizualului care ar putea să suspende licențele de emisie pentru televiziunile ce vor adopta „tratamente privilegiate” în electorală. Totodată, documentul conține prevederi ce ar interzice canalelor fondate de organizații neguvernamentale să reflecte campania electorală.
 
Proiectul de lege introduce sancțiuni pentru reflectarea cu abateri a campaniei de către posturile radio și TV. Mai exact, radiodifuzorii ar putea rămâne temporar fără licență de emisie dacă vor privilegia repetat concurenții în timpul perioadelor electorale și în cazul în care vor reflecta campaniile fără a avea acest drept.
 
Parlamentarii propun ca furnizorilor/distribuitorilor de servicii media să li se retragă dreptul să difuzeze și să publice informații despre reflectarea alegerilor și referendumurilor pe o perioadă de șapte zile în cazul în care ele vor adopta „tratamente privilegiate” față de persoane politice, partide, concurenți electorali „în virtutea statutului social şi/sau a funcțiilor pe care le dețin candidații acestora”. Aceeași sancțiune va fi aplicată în cazul în care furnizorii și distribuitorii de servicii media vor încălca obligația de „echitate, responsabilitate, echilibru şi imparțialitate în perioada electorală, sau până la finalizarea perioadei electorale, în cazul încălcării repetate a respectivelor prevederi”.
 
În avizul Direcției juridice a Parlamentului pe marginea acestui proiect de lege se menționează că sintagmele „tratament privilegiat” și „încalcă obligația de echitate, responsabilitate, echilibru și imparțialitate” poartă un caracter „ambiguu, potențial coruptibil, fapt ce poate atrage interpretări abuzive”.
 
Amendamentele presupun și introducerea în Codul electoral a interdicției de a utiliza în campanie și în cadrul acțiunilor de agitație electorală a discursului bazat pe ură sau instigator la discriminare, iar în Codul contravențional - sancțiuni pentru asemenea acțiuni.
 
Totodată, sunt prevăzute sancțiuni pentru implicarea cultelor religioase, a organizațiilor necomerciale, de binefacere și sindicale în campania electorală. Reprezentanta postului de televiziune TV8, Mariana Rață, a atras atenția anterior asupra acestui amendament. „E periculos pentru TV8 și alte instituții media înregistrate ca ONG-uri. Dacă amendamentul nu va fi modificat sau exclus, toate instituțiile media care sunt ONG-uri riscă să nu mai poată reflecta campania electorală”, a explicat pentru Media Azi directoarea știrilor de la TV8.
 
Proiectul mai propune ca doar furnizorii de servicii media generaliste și/sau de știri să fie obligate să organizeze dezbateri electorale. În prezent, în campaniile electorale parlamentare, pentru alegerile prezidențiale și pentru referendumurile republicane, toți furnizorii de servicii media naționali au obligația, iar cei locali/regionali au dreptul să organizeze dezbateri electorale.
 
Deputata PSRM Adela Răileanu a propus mai multe amendamente la proiect, printre care și cel ca furnizorii de servicii media să poată organiza dezbateri electorale inclusiv în orele de dimineață și nu doar seara, așa cum se cere în prezent. De asemenea, ea propune ca posturile private să nu mai fie obligate să difuzeze gratuit publicitate electorală. Obligația i-ar rămâne doar radiodifuzorului public. „Nu sunt televiziunile mai bogate decât unele partide. Le încălcăm drepturile radiodifuzorilor”, a precizat parlamentara.
 
Proiectul de lege urmează a fi votat și în lectura a doua.