Eşti aici

Proiectul de lansare a postului Cotidianul TV, respins a doua oară de CA. Administrația instituției media acuză Consiliul de abuz

30 Iulie 2020
939 de afişări
Consiliul Audiovizualului (CA) a respins de două ori proiectul lansării televiziunii Cotidianul TV (CTV), depus de Asociația Obștească People For Free Media, care deține portalul cotidianul.md. Administratorul organizației, Cristian Cobuz, acuză CA că ar acționa premeditat și a depus pentru a treia oară cererea privind obținerea licenței. De cealaltă parte, Consiliul invocă discordanțe între conceptul prezentat și grila elaborată în proiect, specificând să solicitantul poate să se adreseze cu cereri ori de câte ori consideră de cuviință.
 
Inițial, Cotidianul TV își propunea să fie difuzat prin rețelele distribuitorilor de servicii din țară în format generalist. Prima cerere privind obținerea licenței de emisie a fost depusă la CA la începutul lunii martie a acestui an. Atunci, membrii Consiliului au amânat examinarea solicitării din cauza unor obiecții cu privire la grila de emisie. Cererea a fost discutată la alte două ședințe, dar nici la una dintre ele nu a întrunit numărul necesar de voturi.
 
La ultima ședință pe acest caz, membra CA Lidia Viziru a menționat că CTV „a prezentat aceleași acte care au fost la prima solicitare de eliberare a licenței”. Cristian Cobuz a insistat că cea de-a doua cerere are o altă structură de program, cu „o emisiune în plus”. În replică, Lidia Viziru a precizat că va vota pentru acordarea licenței atunci când grila de emisie va fi adusă în concordanță cu structura serviciului media de program.
 
După eșuarea celor două tentative, într-o scrisoare adresată mai multor persoane oficiale, ambasade și organizații de media, Cristian Cobuz acuză CA de „abuz” împotriva instituției Cotidianul și „îngrădirea dreptului și libertății de a ajunge inclusiv la consumatorii de informație care nu au acces la Internet”.
 
Solicitat de Media Azi să comenteze acuzațiile, președintele CA, Dragoș Vicol, susține că autoritatea „își reiterează poziția expusă în ședințele publice din 29 mai și 30 iunie cu privire la neconcordanța grilelor de emisie cu structurile serviciului media audiovizual prezentate de către AO People For Free Media”. El adaugă că, potrivit prevederilor legale, respingerea solicitărilor nu împiedică organizația „să depună o nouă cerere de eliberare a licenței de emisie care să corespundă rigorilor Codului serviciului media audiovizuale”.
 
Pe 15 iulie, reprezentanții portalului de știri au depus o nouă cerere privind eliberarea licenței de emisie. Cristian Cobuz a precizat pentru Media Azi că formatul postului a fost modificat din unul generalist în unul informativ-analitic. Potrivit lui, organizația deja are o parte din echipamentul necesar și a lansat recent un nou tender pentru a suplini dotarea tehnică. Postul TV ar urma să fie întreținut din granturi, inclusiv proiecte din România, precum și din publicitate.
 
Până la mijlocul anului 2019, cotidianul.md a fost administrat de  întreprinderea Expresiv Media, fondată de Cristian Cobuz și Alexandru Machedon, proprietarul companiei StarNet, ultimul fiind și fostul șef al staff-ului electoral al liderului PPDA, Andrei Năstase, la alegerile locale din Chișinău. Cristian Cobuz a precizat că, în prezent, Exclusiv Media este separată de AO People For Free Media și este destinată doar activității comerciale.


Andrei Năstase (stânga), alături de Alexandru Machedon (dreapta). Sursa foto: cotidianul.md
 
Potrivit legislației, CA este obligat să examineze cererea asociației obștești până la data de 15 august 2020.