Eşti aici

Datele despre deținătorii site-urilor, în continuare inaccesibile. Ce spun reprezentanții STISC

11 August 2020
1024 de afişări
Informațiile despre persoanele fizice sau juridice care dețin domenii .md rămân în continuare inaccesibile publicului larg, la un an după ce MoldData a promis că accesul va fi restabilit „într-o perspectivă apropiată”. Serviciul Tehnologia Informaţiei şi Securitate Cibernetică (STISC) susține, într-un răspuns pentru Media Azi, că întreprinde măsuri pentru ca datele respective să redevină publice.

În scrisoarea semnată de directorul STISC, Serghei Popovici, se menționează că instituția „a iniţiat întreprinderea măsurilor ce se impun pentru ca datele persoanelor juridice care deţin nume de domenii să fie publice”. 

Acum un an, reprezentanții fostului registrator național al domeniului .md, MoldData (reorganizat și absorbit de STISC), promiteau acces complet la datele persoanelor juridice care dețin domenii gestionate de ei „într-o perspectivă apropiată”, lucru care nu s-a mai întâmplat. 

Anterior, informațiile despre deținătorii domeniului .md  - numele, adresa, datele de contact - puteau fi vizualizate prin serviciul WHOIS, restricționat odată cu intrarea în vigoare a Regulamentului General privind Protecția Datelor cu Caracter Personal în Uniunea Europeană (GDPR). „Adaptarea procedurilor interne ale întreprinderii a fost necesară întrucât deținători ai domeniilor .md sunt atât persoane fizice din Republica Moldova, cât și din exterior, inclusiv de pe teritoriul Uniunii Europene. În aceste condiții, prin intermediul serviciului WHOIS, publicul are acces la informațiile cu privire la țara de origine, data creării și expirării numelui de domeniu, statutul acestuia și namerserverele la care se adresează”, menționa MoldData în septembrie 2019, într-un răspuns oficial pentru Media Azi.

Experți în domeniu au contrazis însă instituția: GDPR-ul nu a fost transpus în legislația națională și chiar dacă acest lucru ar urma să se întâmple, Regulamentul nu interzice publicarea unor astfel de date.

Citiți și: 

Media Azi: Datele despre deținătorii site-urilor, sub lacătul MoldData

MoldData promite că datele persoanelor juridice pe domeniul „.md” vor putea fi vizualizate „într-o perspectivă apropiată”