Eşti aici

NTV Moldova și Primul în Moldova, afiliate PSRM, s-ar afla de două luni în topul preferințelor telespectatorilor din Capitală

19 August 2020
1455 de afişări
Postul de televiziune NTV Moldova, afiliat socialiștilor, de două luni consecutiv este lider în topul preferințelor telespectatorilor din Chișinău, potrivit datelor măsurătorului de audiență TV MR MLD. Astfel, în lunile iulie și iunie, NTV Moldova s-a poziționat pe primul loc în topul audienței la nivelul Capitalei, devansând RTR Moldova care se afla pe primele poziții de mai multe luni. Primul în Moldova ocupă poziția a treia.

În luna iulie, postul NTV Moldova al președintelui fracțiunii socialiștilor din Parlament, Corneliu Furculiță, a avut un rating de 1,5 puncte, fiind urmat de RTR Moldova cu 1,31 puncte și Primul în Moldova cu 1,22 puncte de rating. 


Totodată, se observă o creștere constantă a canalului Primul în Moldova în clasament pe Capitală - de la 0,94 în ianuarie până la 1,22  puncte în iulie.

Toate aceste trei televiziuni sunt în topul preferințelor telespectatorilor și la nivel național, doar că în altă ordine – pe primul loc se situează RTR Moldova, urmat de NTV Moldova și Primul în Moldova.

Posturile vizate difuzează, pe lângă propriile emisiuni, și programe audiovizuale achiziționate din Federația Rusă, în limba rusă, care se bucură de popularitate în rândul telespectatorilor din Republica Moldova. Potrivit măsurătorului, cel mai mare rating la NTV Moldova luna trecută, în Chișinău, l-au acumulat emisiunile „Știri locale”, serialele „Sledstvie veli…” (Investigații ale...) și „DNK” (ADN). La RTR Moldova, cea mai privită emisiune a fost Vesti Moldova (Știrile Moldova), urmată de „Piatnița s Anatoliem Golea” (Vineri cu Anatolie Golea) și serialul „Ispîtanie” (Încercare).

La Primul în Moldova, telespectatorii din Chișinău cel mai mult se uită la Pole Ciudes, Știri locale și emisiunea Pusti Govoreat.

De menționat că NTV Moldova și Primul în Moldova se regăsesc în lista televiziunilor din multiplexul național care emit în format digital. RTR Moldova nu se regăsește în această listă
deocamdată.

Un alt factor ce ar influența preferințele consumatorilor ține de poziționarea postului TV în grila de oferte a cabliștilor. Astfel, în grila StarNet, care are cea mai mare bază de abonați, NTV Moldova și RTR Moldova se află pe pozițiile 19 și 20, iar Primul în Moldova - pe locul 33. Cel de-al doilea cablist cu cea mai mare cotă pe piață după numărul de abonați este Moldtelecom. În cazul acestui distribuitor, ordinea este alta: Primul în Moldova – locul 2, NTV Moldova – locul 9 și RTR Moldova – locul 17. În grila celui de-al treilea cel mai mare cablist, Orange, Primul în Moldova se află pe locul 5, NTV Moldova pe locul 9 și RTR Moldova pe locul 11.


Grila Moldtelecom.

Până în octombrie 2019, în topul audienței TV în Capitală figura și postul de televiziune Prime TV al ex-liderului democraților Vlad Plahotniuc. Televiziunea a început să piardă terenul după ce Pervîi Canal de la Moscova a încetat contractul privind difuzarea conținuturilor cu Prime TV și l-a încheiat cu postul de televiziune Primul în Moldova (fostul Accent TV).