Eşti aici

„Aceleași fețe, aceleași discursuri”. Ce a decis CEC despre modul de organizare a dezbaterilor electorale la posturile TV și radio

01 Septembrie 2020
875 de afişări
Televiziunile au dreptul să aleagă dacă să organizeze propriile dezbateri cu candidații la alegerile prezidențiale din noiembrie sau să le retransmită pe cele ale postului public Moldova 1. Prevederea se conține în regulamentul de reflectare a campaniei electorale în mass-media, aprobat de Comisia Electorală Centrală pe 1 septembrie. Anterior, Consiliul Audiovizualului (CA) a propus ca dezbaterile să fie organizate doar de radiodifuzorul public, iar celelalte canale să le retransmită în direct.

În ședința Comisiei, membrul CEC Maxim Lebedinschi a precizat că propunerea CA privind retransmisia în regim live a dezbaterilor publice a venit în contextul pandemiei de Covid-19. „Această propunere a fost un pic ajustată (CA – n.r.). Astfel, noi le dăm posibilitatea radiodifuzorilor să aleagă una din două opțiuni – fie să retransmită dezbaterile organizate de postul public de televiziune sau să organizeze dezbateri proprii, fapt ce nu împiedică organizarea acelor dezbateri după propriul plac, sigur, cu respectarea măsurilor de securitate în sănătate publică”, a explicat Maxim Lebedinschi.
 

REGULAMENT privind reflectarea campaniei electorale la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie 2020 în mijloacele de informare în masă din Republica Moldova
Dezbateri electorale
41. În campania electorală pentru alegerile prezidențiale, furnizorii de servicii media naţionali au obligația, iar cei locali și regionali au dreptul să organizeze dezbateri electorale. Pentru a reduce riscurile de infectare și răspândire a virusului Covid-19, dezbaterile electorale pentru alegerile prezidențiale din 1 noiembrie 2020, organizate de furnizorul public de televiziune, pot fi retransmise, în regim live, de alte posturi de televiziune, ceea ce nu împiedică dreptul altor furnizori de servicii media, care au anunțat CA că vor reflecta campania electorală în condițiile pct. 9, să organizeze propriile dezbateri electorale.
Documentul mai prevede că organizatorii dezbaterilor electorale în mediul online trebuie să se conducă de aceleași reguli de organizare a dezbaterilor ca și furnizorii de servicii media.

„DECIZIA CEC VA AFECTA PLURALISMUL DE OPINIE”

Nadine Gogu, directoare executivă a Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI), susține că decizia CEC va afecta pluralismul de opinie. „Putem să ne așteptăm ca o parte din posturi să renunțe la propriile dezbateri și să le retransmită pe cele de la Moldova 1. În cazul acesta, pe majoritatea ecranelor vom vedea aceleași fețe, rostind aceleași discursuri, iar alegătorii nu vor avea alte opțiuni de a afla  răspunsuri la multe întrebări pe care ar dori să le afle în această campanie electorală”, a comentat Nadine Gogu pentru Media Azi.

Directoarea CJI consideră că în spatele acestei decizii ar putea sta unele forțe politice. „Prevederea respectivă e în detrimentul publicului și în avantajul unor politicieni, ceea ce ne face să credem că după bunele intenții declarate de instituția de reglementare în audiovizual ar putea sta interesele obscure ale anumitor politicieni care de regulă nu se simt confortabil la dezbaterile de la alte posturi decât la posturile afiliate partidelor din care fac parte sau la furnizorul public de televiziune”, a mai spus Nadine Gogu.

Petru Macovei, director executiv al Asociația Presei Independente (API), consideră că această propunere este motivată politic și a fost făcută pentru a proteja anumiți candidați la prezidențiale de întrebările incomode ale jurnaliștilor din mass-media neafiliată. „La modul practic, intuiesc că TV-urile controlate de PSRM nu vor organiza propriile dezbateri, iar la dezbaterile televiziunilor neafiliate partidului de guvernământ candidatul puterii nu va veni...”, a scris el într-o postare pe Facebook.

Și directoarea Ziarului de Gardă, Alina Radu, a reacționat critic față de această prevedere. „Cred că se impune un protest la CCA, sau la CEC, sau la TVM, sau la toate trei”, a scris jurnalista pe aceeași rețea de socializare.

CA VERSUS CEC

În opinia președintelui CA, Dragoș Vicol, Regulamentul privind reflectarea campaniei electorale ar trebui aprobat în baza unui concept pe care să-l elaboreze Consiliul, drept instituție avizată în domeniu. „În vechiul Cod al serviciilor media audiovizuale (Codul audiovizualului) noi, Consiliu Audiovizualului, eram responsabili de aprobarea Concepției cu privire la reflectarea campaniei electorale. În baza acestei Concepții, CEC aproba Regulamentul. Acum CEC aprobă Regulamentul fără să aibă la bază concepția noastră. CEC trimite doar spre avizare, iar avizarea poate să poarte de multe ori un caracter formal, să fie trimisă pe ultimul moment. Faptul că CA a fost exclus prin faptul că nu mai trebuie să elaboreze Concepția prejudiciază foarte mult”, a menționat Dragoș Vicol.