Eşti aici

CA vrea să sesizeze Procuratura cu privire la achiziția unui soft neutilizat de aproape jumătate de milion de lei

08 Septembrie 2020
742 de afişări
Președintele Consiliului Audiovizualului (CA), Dragoș Vicol, susține că autoritatea de reglementare a inițiat o anchetă internă și va sesiza Procuratura Generală pentru a stabili toate circumstanțele de achiziționare, acum zece ani, a unui soft care nu a fost utilizat niciodată  și pentru care au fost cheltuiți 415.000 lei. Paguba a fost semnalată și în ultimul audit al Curții de Conturi la CA.

Raportul de audit al Curții de Conturi (CC), făcut public în luna iunie și care vizează perioada 2018-2019, a stabilit că sistemul Mediamon, destinat monitorizării programelor audiovizuale, nu a fost folosit deloc din anul 2010, când a fost achiziționat, și a dus la pagube de aproape jumătate milion de lei. „La solicitarea Consiliului, în anul 2020, de a adapta/reconfigura sistemul la noile algoritme, compania dezvoltatoare a comunicat că acest lucru va costa cât valoarea modulului. Luând în considerație faptul că durata de utilizare utilă a sistemelor informaționale constituie 5 ani, că acest modul nu a funcționat deloc, precum și perspectiva incertă de utilizare în viitor, se atestă irosirea, în anul 2010, a mijloacelor publice în sumă de 415,0 mii lei, utilizate pentru procurarea sistemului informațional”, se concluzionează în raport.

Softul Mediamon a fost procurat pe vremea când președinte al Consiliului era Gheorghe Gorincioi, condamnat în 2015 pentru acte de corupție și decedat în același an. Încercările noastre de a afla ce firmă a elaborat sistemul nu s-au soldat cu succes. Reprezentanții CA au evitat să ne ofere detalii, precizând că achiziția a fost făcută „în bază de contract”.

„Nu este clar care a fost scopul acestui soft. Există mai multe bănuieli rezonabile, noi nu suntem instanță de judecată sau procuratură ca să oferim verdicte sau să înaintăm acuze, însă, din perspectiva funcționalității acestui soft pot să vă spun cu certitudine că el nu a fost folosit niciodată”, a comentat Dragoș Vicol pentru Media Azi.

Președintele CA susține că a pornit o anchetă internă și va expedia un demers la Procuratura Generală ca să investigheze achiziția. Potrivit legii, Consiliul trebuie să sesizeze procurorii în termen de 6 luni de la recepționarea raportului Curții de Conturi, adică până în decembrie 2020.