Eşti aici

CA a sancționat TV8 cu 7 mii de lei pentru lipsa imparțialității și echilibrului opiniilor în emisiunea „Politica Nataliei Morari”

26 Octombrie 2020
1160 de afişări
Consiliul Audiovizualului (CA) a sancționat postul de televiziune TV8 cu 7.000 lei pentru că, în cadrul unei ediții a talk-show-ului „Politica Nataliei Morari”, nu au fost asigurate imparțialitatea și echilibrul opiniilor, iar moderatoarea a intervenit cu propriul punct de vedere. Sancțiunea a fost aplicată în cadrul ședinței din 26 octombrie, după ce Consiliul a fost sesizat de Centrul pentru Protecția Drepturilor Jurnaliștilor. Reprezentanții TV8 susțin că nu au încălcat legislația.
 
Sesizarea cu privire la ediția din 6 octombrie a emisiunii de la TV8 a fost depusă la CA de asociația obștească Centrul pentru Protecția Drepturilor Jurnaliștilor din Republica Moldova. Potrivit petiționarului, unul dintre invitații talk-show-ului, juristul Ștefan Gligor, a enunțat ipoteze cu privire la posibila fraudare a alegerilor prezidențiale din 1 noiembrie. Reprezentanta organizației, Daria Zimbelskaia, consideră că afirmațiile lui Gligor „nu reprezintă o analiză politică a experților, ci acuzații directe ce țin de competența organelor de urmărire penală”. Ea a solicitat Consiliului să nu admită situații care „încalcă drepturile și obligațiile candidaților electorali, ale Comisiei Electorale Centrale, ale jurnaliștilor”.                                                       

Reprezentanții TV8 au afirmat că postul de televiziune „a asigurat echilibrul opiniilor și părerilor pe parcursul întregii emisiuni, nu a limitat dreptul la expunere în cadrul programului audiovizual menționat în sesizare și nu a admis încălcări ale prevederilor legislației în vigoare”. Administrația susține că, în privința subiectului despre posibila fraudare a alegerilor, s-au expus toții experții din platou, iar „realizatoarea emisiunii a intervenit doar pentru a oferi dreptul la replică sau pentru a asigura echilibrul discuției”. Potrivit TV8, invitatul emisiunii doar și-a expus opinia, iar în caz de necesitate emisiunea „este deschisă să ofere dreptul la replică subiecților care se simt vizați”. Reprezentanții canalului TV au invocat și prevederile libertății de exprimare în acest caz.
 
Membra CA Lidia Viziru a propus sancționarea postului de televiziune cu 7.000 de lei pentru că, anterior, Consiliul a aplicat o amendă similară unui alt post de televiziune pentru încălcări asemănătoare. Colega ei, Ala Ursu-Antoci, s-a referit la comportamentul moderatorilor în cadrul programelor. „Eu aș ruga furnizorii de servicii media și autorii de programe să nu o facă pe judecători în studiouri. Judecătorii sunt cei din instanța de judecată, moderatorii doar trebuie să fie imparțiali și corecți”, a declarat Ala Ursu-Antoci. „Tonalitatea în cadrul acestei emisiuni a fost una justițiară pe alocuri, una de rechizitoriu. Aveam impresia că deja sunt date niște verdicte”,  i-a dat dreptate și președintele autorității, Dragoș Vicol.
 
7 din 9 membri au votat pentru aplicarea sancțiunii. Membrii CA Corneliu Mihalache și Larisa Manole s-au arătat împotrivă, invocând dreptul la libertatea de exprimare.  „Nu sunt de acord că a fost o emisiune fără respectarea echilibrului și echidistanței. În emisiune au fost trei experți cu viziuni absolut diferite”, și-a argumentat Larisa Manole opinia.
 
Citiți și: Primul raport CA de monitorizare a posturilor radio și TV în campania electorală s-a lăsat cu o atenționare verbală

 

Sursa foto: TV8