Eşti aici

CSJ și-a revăzut soluția privind accesul la informație: legea nu mai este „desuetă” și „inaplicabilă”

29 Octombrie 2020
1484 de afişări
După ce Curtea Supremă de Justiție a constatat, într-o decizie emisă în luna iunie, că Legea privind accesul la informație este „desuetă” și „inaplicabilă”, instanța și-a revăzut opinia. Miercuri, 28 octombrie, CSJ a emis o hotărâre prin care și-a criticat propriile argumente, inversând soluția emisă acum patru luni. Potrivit magistraților, legea continuă să producă efecte juridice și trebuie să beneficieze în continuare de autoritatea pe care o avea până acum. 
 
Decizia din 17 iunie viza un dosar de acces la mai multe informații oficiale ale Agenției Servicii Publice (ASP). Cazul a ajuns în instanță după ce o persoană și Asociația „Juriștii pentru Drepturile Omului” au solicitat ASP mai multe date publice privind activitatea instituției, iar Agenția a refuzat să le ofere. Dosarul a ajuns până la Curtea Supremă de Justiție, acțiunea fiind declarată inadmisibilă. 

În actul emis atunci, Colegiul civil, comercial și de contencios administrativ lărgit afirma printre altele că Legea privind accesul la informație este „desuetă” și a devenit „inaplicabilă” odată cu intrarea în vigoare a Codului administrativ, la 1 aprilie 2019. Mai mulți juriști au criticat constatările magistraților, afirmând că sunt periculoase și ar putea impune și mai multe obstacole în obținerea informațiilor de interes public. 
 
În iulie, la adresa Curții Constituționale au fost expediate două sesizări1 menite să clarifice problema pretinsei „desuetudini” a Legii privind accesul la informație. Înalta Curte nu a examinat deocamdată sesizările. 

Între timp, în cauze similare privind accesul la informație, instanțele naționale au preluat și au aplicat constatările CSJ. Bunăoară, la 24 iunie, Curtea de Apel Chișinău a emis o decizie prin care a declarat inadmisibilă acțiunea unor solicitanți de informații de la Agenția Națională Transport Auto, invocând argumente preluate din decizia Curții Supreme de Justiție.

Avocatul în dosar, Vasili Ciuperca, a depus recurs împotriva deciziei instanței de apel, fapt ce a readus subiectul „desuetudinii” legii în fața CSJ. Pe 28 octombrie, instanța supremă a emis o decizie prin care și-a criticat propriile argumente. De această dată, magistrații concluzionează că afirmația Curții de Apel privind desuetudinea și inaplicabilitatea Legii privind accesul la informație este neîntemeiată și capabilă „să genereze un impact regresiv semnificativ asupra exercitării şi revendicării dreptului de acces la informațiile oficiale şi/sau de interes public”.

Potrivit avocatului Vasili Ciuperca, „în esență, Curtea Supremă de Justiție a combătut argumentele reținute de către Curtea de Apel, care reprezintă o reflecție exactă a celor statuate de însăși CSJ în decizia din 17 iunie”.

Magistrații Curții Supreme au statuat că Legea privind accesul la informație continuă să producă efecte juridice față de subiecții săi, neavând un caracter desuet și inutil, inclusiv în partea ce ţine de apărarea dreptului de acces la informaţie prin înaintarea unei acţiuni direct în instanţa de judecată.

Totodată, ei au menționat că legea vizată nu reflectă o realitate depășită pentru a fi considerată căzută în desuetudine şi, prin urmare, trebuie să beneficieze în continuare de autoritatea conferită de către legiuitor. Declararea,  de către Curtea de Apel, a acțiunii ca inadmisibilă din motivul nerespectării procedurii prealabile este greșită, se mai arată în decizie. 

Sursa foto: Anticoruptie.md
-----------------------------------------------------------

1Sesizarea nr. 118g din 17.07.2020
 Sesizarea nr. 117g din 16.07.2020