Eşti aici

Unui jurnalist rus i-a fost interzis accesul în Republica Moldova cu o zi înainte de alegerile prezidențiale. CPJ: Autoritățile trebuie să investigheze incidentul

05 Noiembrie 2020
1225 de afişări
Autoritățile moldovenești ar trebui să investigheze fără intârziere cazul jurnalistului rus Irek Murtazin, căruia nu i-a fost permis să urce într-un avion al companiei Air Moldova ce urma să zboare spre Chișinău, precum și să le asigure reprezentanților mass-media posibilitatea să reflecte liber mersul alegerilor prezidențiale, potrivit unei declarații publice a Comitetului pentru Protecția Jurnaliștilor (CPJ), lansată pe 4 noiembrie.

Organizația susține că, potrivit declarațiilor jurnalistului de la publicația Novaia Gazeta, angajații Air Moldova ar fi refuzat să-l înregistreze și nu i-ar fi permis să urce în avionul care, pe 31 octombrie, urma să ajungă la Chișinău, unde Murtazin planifica să reflecte alegerile prezidențiale. 

„Jurnalistului i-a fost oferită acreditare de presă. Autoritățile moldovenești ar trebui să-i permită lui Irek Murtazin să  reflecte cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, pe 15 noiembrie”, a declarat coordonatoarea programului pentru Europa și Asia Centrală al Comitetului pentru Protecția Jurnaliștilor  Gulnoza Said. „Este foarte important ca comunitatea jurnalistică internațională să aibă posibilitatea să reflecte liber evenimentele din Moldova”, a adăugat ea.

Murtazin a declarat pentru CPJ că un angajat al Air Moldova i-ar fi spus că trebuie să prezinte dovezi că era așteptat la Chișinău. El a adăugat că Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova i-a expediat acreditarea necesară prin e-mail, în ziua precedentă, dar reporterul nu ar fi văzut mesajul în momentul în care a mers la aeroport.

Murtazin a mai spus pentru CPJ că, de obicei, reprezentanți ai serviciilor de frontieră îi solicită  acreditarea de jurnalist, nu și angajați ai companiilor avia. Corespondentul a adăugat că reprezentanții Air Moldova (Novaia Gazeta, descriind acest episod, menționează despre „angajați ai aeroportului Domodedovo”) ar fi fost sunați de persoane oficiale din Chișinău care i-au interzis intrarea în țară.

Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Afaceri Externe și Integrare Europeană, a confirmat pentru CPJ că lui Murtazin i-a fost oferită  acreditarea în ziua de 30 octombrie și că nu poate comenta acțiunile companiei Air Moldova.  

Murtazin crede că incidentul ține de activitatea sa jurnalistică și de articolele sale din Novaia Gazeta despre criza politică din anul 2019 în Republica Moldova, investigațiile despre asasinarea unui miliardar rus care a avut legături cu Moldova și filmele documentare la acest subiect. Corespondentul susține că vrea să ajungă în Republica Moldova ca să informeze despre ce de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale.

Serviciul de presă al Poliției de Frontieră a confirmat pentru Media Azi că unui jurnalist din Rusia nu i s-a permis să urce la bordul navei pe motiv că „acesta nu întrunea condițiile de intrare în țară” și nu avea toate actele necesare. Mai mult, potrivit lor, Federația Rusă face parte din lista țărilor cu risc epidemiologic sporit privind incidența cazurilor de Covid-19.

Media Azi a încercat să obține și reacția Air Moldova, însă nimeni nu a răspuns la telefon.

Irek Murtazin/ Sursa foto: CPJ