Eşti aici

CA a avertizat public NTV Moldova și Primul în Moldova după difuzarea știrilor discriminatorii la adresa minorităților sexuale

10 Noiembrie 2020
928 de afişări
Consiliul Audiovizualului (CA) a avertizat public posturile de televiziune NTV Moldova și Primul în Moldova, în cadrul ședinței din 10 noiembrie, pentru nerespectarea cerințelor legale privind evitarea oricăror forme de discriminare. Sancțiunea a fost aplicată în urma sesizării Consiliului de către asociația obștească Watch Dog, cu privire la difuzarea unor subiecte ce țin de declarațiile candidatului Igor Dodon la adresa contracandidatei sale la alegerile prezidențiale din al doilea tur de scrutin, Maia Sandu.

Organizația Watch Dog a solicitat Consiliului să examineze mai multe reportaje difuzate de NTV Moldova și Primul în Moldova prin care au fost admise, în opinia lor, o serie de încălcări. CA a constatat că, pe 3 noiembrie, NTV Moldova și Primul în Moldova au dat pe post unele materiale jurnalistice cu declarațiile candidatului independent Igor Dodon, care afirma că Maia Sandu ar susține minoritățile sexuale, inclusiv prin participarea la marșurile comunității LGBT, dar și alte mesaje denigratoare. Direcția de monitorizare a CA a specificat că ambele televiziuni au prezentat reacția Partidului Acțiune și Solidaritate, fiind astfel asigurat dreptul la replică.

Totodată, specialiștii CA consideră că, în cazul dat, este relevant de aplicat articolul din Codul serviciilor media audiovizuale care prevede că, în cadrul programelor audiovizuale de știri, trebuie să fie respectate cerințele privind evitarea oricăror forme de discriminare.

Drept urmare a celor relatate, membrii CA, cu opt voturi pro și două împotrivă, au avertizat public ambele posturi de televiziune.

Totodată, președintele CA, Dragoș Vicol, a solicitat Direcției de monitorizare, în regim de urgență, să ia în vizor și alte posturi de televiziune cu privire la difuzarea mesajelor discriminatorii. Potrivit lui, anumite organizații neguvernamentale sesizează pretinse abateri sau abateri propriu-zise doar la anumite canale TV. „Să vedem cum au tratat și alte posturi de televiziune acest subiect deosebit de sensibil, fiindcă misiunea noastră este nu de a penaliza selectiv, așa cum ni se impută permanent de către anumite entități, persoane, structuri, ci să combatem fenomenul în totalitate”, a explicat Dragoș Vicol.

Sursa foto: Colaj