Eşti aici

CA și problemele din audiovizual, abordate la Forumul Mass-Media 2020: Consiliul a închis ochii la încălcări foarte grave

24 Noiembrie 2020
1381 de afişări
Consiliul Audiovizualului (CA) trebuie supus evaluării externe, iar legislația care reglementează activitatea autorității ar trebui îmbunătățită pentru o mai mare transparență a instituției. Este una dintre remarcile invitaților la Forumul Mass-Media 2020, ediția a șasea, care se desfășoară la 24-25 noiembrie la Chișinău. Printre altele, vorbitorii au remarcat despre  importanța presei independente, prestația mass-media și a autorităților la scrutinul electoral din noiembrie, impactul pandemiei și lupta cu știrile false, dar și rolul statului în acest sens.

În cadrul sesiunii de deschidere a Forumului, președinta aleasă Maia Sandu s-a referit la concluziile organizațiilor internaționale cu privire la prestația CA la alegerile din această toamnă, precum și necesitatea evaluării autorității de reglementare a audiovizualului. „Nu sunt doar pretențiile noastre, sunt și constatări în rapoartele instituțiilor internaționale. Inclusiv în rapoartele OSCE și ENEMO se vorbește că CA nu și-a făcut treaba bine în această campanie electorală. Am văzut încercări de a intimida instituții de presă care informează cetățenii în mod obiectiv și, dimpotrivă, membrii Consiliului au închis ochii la încălcări foarte grave, la dezinformare, la discurs de ură, la încercări de divizare a societății”, a subliniat Maia Sandu.

Ea s-a referit și la proiectul de lege, înregistrat în Parlament, cu privire la desfășurarea unui audit extern în cadrul CA, care i-ar evalua eficiența. „Eu susțin această idee, dar, în același timp,  cred că e nevoie de găsit soluții și de intervenit pe lege, așa încât această instituție, pe care noi ne-o dorim independentă, dar care în realitate nu este independentă, să poată, totuși, să fie evaluată și sancționată în situația în care nu-și îndeplinește funcțiile”, a mai spus Maia Sandu.


Președinta aleasă Maia Sandu. Sursa foto: Media Azi

Și ambasadorul UE la Chișinău, Peter Michalko, a menționat despre necesitatea îmbunătățirii cadrului legislativ. „Având în vedere mesajele puternice ale OSCE/ODIHR, aș dori să solicit Parlamentului și Guvernului să reînnoiască discuțiile privind îmbunătățirea cadrului legal pentru mass-media și să consolideze supravegherea transparentă asupra activității Consiliului Audiovizualului”, a menționat diplomatul.

El regretă și faptul că Republica Moldova a scăzut în clasamentul libertății presei în ultimii ani. „Vedem, de asemenea, doar pași foarte mici în anchetele privind concurența pe piața publicității, precum și pasivitate în implementarea angajamentelor luate chiar recent, cum ar fi evaluarea externă a activității CA”, a precizat Peter Michalko.

Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova, Dereck J. Hogan, a remarcat despre necesitatea implicării active a societății civile pe domeniul reglementării audiovizualului „În primul rând, nu există reprezentanți ai societății civile în Consiliul Audiovizualului, grup pe care mulți experți independenți îl consideră sub control politic. Este important ca societatea civilă să aibă o voce puternică în procesul de luare a deciziilor. Este timpul ca CA să reflecte vocea tuturor moldovenilor”, a declarat diplomatul.


Dereck J. Hogan, ambasadorul SUA în Republica Moldova. Sursa foto: Media Azi

Ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, a afirmat în intervenția sa că nu împărtășește ideea aplicării unor măsuri radicale în privința legislației ce vizează audiovizualul. În opinia sa, cadrul legal „este bun”, iar problema constă în „calitatea persoanelor care implementează legea”. „Cu cât mai multă presiune o să fie inclusiv din partea societății civile asupra sistemului politic, asupra CA, cu atât mai multe șanse vor apărea ca noi să intrăm în normalitate. Dacă o să mergem pe formula că retragem anumite imunități, garanții ale CA - o să ajungem la o situație extrem de periculoasă când odată la doi ani o să trebuiască să reînnoim componența Consiliului Audiovizualului”, a menționat Fadei Nagacevschi.

El a anunțat în context că instituția a inițiat măsuri de modificare a legislației, astfel încât promovarea politicilor din domeniul mass-media să fie atribuită Ministerului Justiției. Și deputatul Adrian Lebedinschi, președintele comisiei parlamentare pentru mass-media, a menționat că Legislativul elaborează unele proiecte de legi care vizează sursele de informare. „Vreau să vă îndemn să contribuiți la elaborarea legislației și inclusiv la implementare”, s-a adresat parlamentarul celor prezenți.

Forumul Mass-Media  este convocat anual de Consiliul de Presă în parteneriat cu Asociația Presei Independente (API), Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) și Asociația Presei Electronice APEL pentru a dezbate problemele comunității jurnalistice moldovenești, a identifica și a promova soluții pentru consolidarea independenței editoriale și a calității mass-media.

Sursa foto: Media-azi.md