Eşti aici

Președintele CA, Dragoș Vicol, și-a dat demisia din funcție înainte de termen

04 Decembrie 2020
1604 afişări
Președintele Consiliului Audiovizualului, Dragoș Vicol, și-a dat demisia în urma unei ședințe care a avut loc pe 4 decembrie cu ușile închise, dar rămâne a fi în continuare membru cu drept de vot, scrie TV8. Informația a fost confirmată și pentru TVR Moldova. Dragoș Vicol nu a răspuns apelurilor și mesajelor Media Azi pentru a confirma informația.

Demisia a fost precedată de anunțul deputaților socialiști despre un proiect de lege prin care mandatele de drept ale președintelui CA și membrilor autorității care au fost numiți în funcție în perioada 20 ianuarie 2016 – 7 iunie 2019, perioada de guvernare sub ex-liderul democrat Vlad Plahotniuc, ar putea să înceteze înainte de termen, în cazul în care va fi aprobat documentul. Autorii documentului au numit inițiativa legislativă „privind lustrația și curățarea statului de influență oligarhică”, elaborată în baza Declarației Parlamentului cu privire la statul capturat, votată de PSRM, PAS și Platforma DA acum un an și jumătate, în iunie 2019. 

Documentul, elaborat de 11 deputați socialiști, a fost înregistrat în Parlament pe 3 decembrie. Deputatul PSRM Vasile Bolea a anunțat că, prin acest proiect de lege, se propune „curățarea puterii pentru a împiedica persoanele care ocupă funcții publice responsabile, numite în funcții de conducere de către regimul oligarhic care a preluat puterea în Republica Moldova, în perioada 20 ianuarie 2016 – 07 iunie 2019”, pentru că nu toate instituțiile statului ar fi fost eliberate de influențele regimului oligarhic, în urma adoptării Declarației cu privire la recunoașterea caracterului captiv al statului Republica Moldova. Astfel, se propune ca în ziua când va intra în vigoare acest proiect de lege, dacă va fi aprobat, vor înceta mandatele de drept ale președintelui și membrilor CA, directorului și adjuncților Agenției Naționale pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației, președintele, vicepreședinții și membrii Plenului Consiliului Concurenței și alți funcționari importanți în perioada menționată.

Din actuala componență a CA, prevederile respective vizează pe cel puțin patru persoane: președintele CA, Dragoș Vicol, care a ajuns membru al autorității în aprilie 2015, după care șef al instituției, în mai 2017; Corneliu Mihalache, Iulian Roșca și Lidia Viziru, numiți în funcție în decembrie 2018, și Tatiana Buraga, în funcție din decembrie 2017. Nu este clar dacă prevederile îl vizează și pe Artur Cozma, care a fost confirmat în funcția de membru CA în aprilie 2015.  

Mandatul unui membru CA este de șase ani, iar în cazul lui Dragoș Vicol, acesta expiră în aprilie anul viitor. În perioada mandatului său, o parte din membrii CA s-au eliberat din funcții după schimbarea puterii, în anul 2019. Este vorba de Dorina Curnic, Veronica Cojocaru, iar, ulterior, și Olga Guțuțui. Ele au solicitat demisia lui Dragoș Vicol pe motiv că nu ar gestiona corect activitatea Consiliului. Cercetătorii media, la rândul lor, susțineau că Vicol, în perioada guvernării democraților, ar fi fost loial puterii de atunci prin atitudinea menajară în raport cu posturile TV și radio deținute de reprezentanții PD, iar după schimbarea puterii și-ar fi schimbat atitudinea în raport cu PSRM și furnizorii media afiliați lor.