Eşti aici

Celula de criză a jurnaliștilor solicită Ministerului Sănătății reluarea conferințelor de presă în format online, cu participarea presei

28 Ianuarie 2021
1777 de afişări
Celula de criză a jurnaliștilor, lansată de Centrul pentru Jurnalism Independent în vederea promovării transparenței și a dreptului de acces la informație în perioada de criză pandemică, solicită Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) să-și respecte angajamentul asumat public în raport cu mass-media.

Reamintim că, la data de 20 aprilie 2020, drept urmare a apelului lansat de către Celula de criză a jurnaliștilor, serviciul de presă al Ministerului a declarat că MSMPS va organiza conferințe de presă online cu răspunsuri directe la întrebările jurnaliștilor, în contextul pandemiei de Covid-19.

Din motivul că MSMPS, începând cu septembrie 2020, a sistat desfășurarea acestei activități, Celula de criză a jurnaliștilor a lansat un apel public, solicitând autorităților să revină la organizarea conferințelor de presă online în direct cu jurnaliștii.

Într-un răspunsul oficial, MSMPS comunicase că, „în perioada următoare”, se va reveni la organizarea conferințelor de presă „într-un format actualizat”.

Cu toate acestea, după mai bine de două luni, MSMPS continuă să limiteze posibilitățile jurnaliștilor de a informa cetățenii asupra problemelor de interes major pentru societate.
În contextul gravității impactului crizei pandemice asupra populației Republicii Moldova, MSMPS, în calitate de organ central de specialitate al administrației publice, care asigură realizarea politicii guvernamentale în domeniul sănătății, trebuie să ridice la rang de prioritate informarea corectă, completă și promptă a cetățenilor, inclusiv prin organizarea și desfășurarea conferințelor de presă.

Conștientizând importanța misiunii jurnaliștilor în informarea cetățenilor asupra problemelor de interes public, prin prezentarea corectă și echidistantă a faptelor, ne exprimăm speranța că informația furnizată în cadrul acestor conferințe de presă va servi intereselor cetățenilor, contribuind la minimalizarea impactului crizei generate de Covid-19 și susținerea MSMPS în eforturile sale de a acționa într-o manieră transparentă, dar și de a respecta dreptul la informare a cetățenilor Republicii Moldova.

În temeiul prevederilor art. 34 din Constituția Republicii Moldova și ale Legii privind accesul la informație, Celula de criză a jurnaliștilor, lansată de Centrul pentru Jurnalism Independent, din numele mai multor instituții mass-media și jurnaliști, solicită Tatianei Zatîc, secretară de stat din cadrul MSMPS, care asigură interimatul funcției de ministră a Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, să reia organizarea săptămânală a conferințelor de presă, în regim online, cu participarea reprezentanților mass-media.

În aceeași ordine idei, unii jurnaliști semnalează că, în ultima perioadă, MSMPS neglijează dreptul lor de a accesa informații de interes public. În acest context, cerem autorității să soluționeze cererile de acces la informație în termenele prevăzute de legislația în vigoare și să renunțe la aceste practici.

Centrul pentru Jurnalism Independent
Asociaţia Presei Independente
Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic
Asociația Presei Electronice
Asociația Telejurnaliștilor Independenți
Centrul „Acces-info” 
Centrul de Investigatii Jurnalistice semneaza
Comitetul pentru Libertatea Presei 
RISE Moldova
AGORA
CU SENS
DIEZ.md
Jurnal TV
Moldova.org
PRO TV
NewsMaker
TV8
Ziarul „SP”