Eşti aici

Deputații Pentru Moldova vor ca și jurnaliștii să fie vaccinați în mod prioritar, de rând cu medicii. Ce cred unii ziariști

02 Februarie 2021
1046 de afişări
Reprezentanții Partidului Șor și ai Platformei Pentru Moldova din Parlament propun ca și ziariștii să fie vaccinați în mod prioritar împotriva Covid-19. „Jurnaliștii, alături de polițiști, alături de medici, se aflau în prima linie și își făceau datoria”, a invocat drept argument deputatul Igor Himici, într-un briefing de presă. Opiniile unor reprezentanți ai breslei, contactați de Media Azi ca să comenteze declarația, se împart. 

Igor Himici și-a argumentat solicitarea prin faptul că reprezentanții mass-media interacționează cu multă lume și sunt prezenți în zonele cu risc de infectare sporit.  „Credem că pe lista celor care trebuie vaccinați ar trebui să fie în mod prioritar și jurnaliștii. În primul rând reporterii, cameramanii, moderatorii de emisiuni care contactează cu multă lume și care au nevoie să fie protejați. Încă de la declanșarea primului val al pandemiei, atunci când toată țara era închisă, jurnaliștii, alături de polițiști, alături de medici, se aflau în prima linie și își făceau datoria, riscând cu propria sănătate. Iar pentru asta le suntem foarte recunoscători”, a menționat Igor Himici.

Jurnaliștii au păreri împărțite vizavi de declarațiile parlamentarului. Reporterul postului de televiziune TV8, Cătălin Goria, care s-a tratat de Covid-19 anul trecut, consideră că jurnaliștii ar trebui să fie incluși în lista persoanelor care vor beneficia în mod prioritar de vaccinare, cu condiția ca vaccinul să fie calitativ. „Noi suntem de acord pentru că și noi, jurnaliștii, suntem în prima linie, chiar dacă de multe ori suntem incomozi pentru anumiți funcționari publici”, a menționat el.

Goria a precizat că se arată îngrijorat de riscul de a-i îmbolnăvi pe membrii familiei sale, unii dintre care sunt de o vârstă înaintată și, astfel, ar putea să se îmbolnăvească mai ușor.

„DE CE NU?” 

„De ce nu?” Astfel a reacționat jurnalista Elena Cioina de la platforma E-sanatate.md, Elena Cioina, care a amintit, în context, că în România au fost vaccinați și jurnaliștii. „Nu știu dacă de la toate instituțiile media, dar jurnaliștii merg pe teren, respectiv interacționează cu mulți oameni. Ar putea fi, dar cred, totuși, că pot aștepta puțin, din solidaritate, dacă nu sunt în grupurile de risc. Din solidaritate”, a menționat Elena Cioina.

Jurnalista a precizat că, potrivit regulilor, se vaccinează în primul rând oamenii din grupurile de risc. „Bineînțeles, jurnaliștii pot fi considerați și ei în grupul de angajați care interacționează cu mulți oameni, dar asta nu înseamnă neapărat că sunt și bolnavi. Probabil că cei cu vârsta mai înaintată și cu riscuri de infectare mai mare sau cu risc de a face boala într-o formă mai severă ar trebui vaccinați. Cei mai tineri ar putea să aștepte etapa următoare”, a mai spus Elena Cioina.

O PROPUNERE POPULISTĂ?

Directoarea executivă a Centrului de Investigații Jurnalistice, Cornelia Cozonac, este de părere că intenția deputaților cu privire la includerea jurnaliștilor în lista prioritară de vaccinare este una populistă. „Ei încearcă să fie pe val și în atenția presei, crezând că dacă lansează niște mesaje atunci presa trebuie să preia declarațiile respective și ei în felul acesta își fac capital politic. Probabil vor să atragă presa de partea lor. În contextul dat, vaccinurile trebuiesc utilizate pentru categoriile care sunt în prima linia, cum ar fi medicii și alții”, și-a explicat punctul de vedere Cornelia Cozonac.

Jurnalista susține că, într-adevăr, colegii de breaslă se află în prima linie când sunt antrenați în exercitarea obligațiilor profesionale pe teren, însă crede că decizia cu privire la administrarea vaccinului ar trebui să rămână la latitudinea fiecărei redacții.

Potrivit planului național de imunizare anti-Covid-19, în Republica Moldova, la prima etapă, vor fi vaccinați lucrătorii din instituțiile medico-sanitare, după care adulții cu vârsta mai mare de 60 de ani și comorbidități (grup cu risc sporit); persoanele cu comorbidități; angajații structurilor de menținere și asigurare a ordinii publice, apărării și securității statului; lucrătorii sistemului penitenciar; lucrătorii din domeniul de educație; personalul din cadrul serviciilor sociale. În cadrul celei de-a treia etape, va fi vaccinată populația generală, indiferent de vârstă, care nu au fost incluse în primele etape. Potrivit autorităților, primele loturi de vaccin împotriva Covid-19 vor ajunge în Republica Moldova la mijlocul lunii februarie. Este vorba despre 24.570 de doze de vaccin Pfizer/BioNTech (Comirnaty) și 264.000 de doze produse de Oxford/AstraZeneca. 

 
Sursa foto: știri.md