Eşti aici

DTV și Cinema 1, sancționate de CA pentru insuficiența programelor audiovizuale locale și lipsa traducerii filmelor

16 Martie 2021
657 de afişări
Membrii Consiliului Audiovizualului (CA) au sancționat cu avertizare publică posturile de televiziune Cinema 1 și DTV pentru insuficiența programelor audiovizuale locale și lipsa traducerii filmelor. Sancțiunile au fost aplicate în urma recepționării unor petiții din partea Asociației Patronale a Radiodifuzorilor din Moldova și a doi membri CA, Corneliu Mihalache și Lidia Viziru. 

Petiționarii din cadrul Asociației au menționat că posturile de televiziune vizate „au comis abateri grave” – Cinema 1 nu a realizat emisiuni locale, iar DTV a realizat doar știri locale în limba rusă. Reprezentanții Asociației au mai spus că ambele canale nu au dublat sau subtitrat producțiile cinematografice în limba română. Lidia Viziru și Corneliu Mihalache la fel au solicitat monitorizarea posturilor TV. 

Reprezentanții DTV au informat CA că declarațiile Asociației Patronale a Radiodifuzorilor poartă un caracter „declarativ, având ca scop de a pune presiune asupra unor anumiți furnizori privați de servicii media din țară printr-un îndemn la concurență neloială și intimidare, utilizând în acest scopuri instituția Consiliului Audiovizualului”. De asemenea, reprezentanții postului au adăugat că înregistrările făcute de petiționar nu fac parte din categoria filmelor artistice, dar a serialelor de lung metraj care „nu cad sub incidența Codului serviciilor media audiovizuale”.

Rezultatele monitorizării CA au confirmat încălcările ambelor posturi TV, clasificate drept canale private regionale, care sunt obligate să difuzeze zilnic minim două ore de programe locale, la prima difuzare, în proporție de cel puţin 80% în limba română, iar 75% din conținutul programelor respective să fie difuzat în orele de maximă audiență. Potrivit CA, postul de televiziune DTV a realizat, în perioada monitorizată, programe locale cu durata medie zilnică mai mână a constituit 0%, iar cele locale în prime-time - mai puțin decât prevede legea. Totodată, filmele difuzate de DTV nu au fost însoțite de subtitrare sau dublare în limba română.
 
Nici Cinema 1 nu a difuzat conținut local conform legislației.
 
„Atestăm exact aceeași situație care a fost și la precedenții furnizori pe care i-am sancționat. Iar ne vom trezi mâine cu acuzații de corupție și de tot ce vreți.  Situația este absolut interesantă - nu au reușit să-și facă loc pe piață și deja încalcă, cu mare părere de rău. Am crezut că lupul își schimbă blana și năravurile, dar lupul nu-și schimbă nici blana, nici năravurile”, a comentat în context președinta CA, Ala Ursu-Antoci.