Eşti aici

​Comisia pentru Situații Excepționale: SIS va avea în vizor site-urile ce vor distribui falsuri despre Covid-19 pe perioada stării de urgență

01 Aprilie 2021
870 de afişări
În perioada stării de urgență, Serviciul de Informații și Securitate (SIS) va fi responsabil de monitorizarea site-urilor care vor difuza știri false despre Covid-19. Cel puțin asta a anunțat premierul interimar Aureliu Ciocoi în cadrul briefingului de presă desfășurat după ședința Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE).

„Serviciul de Informații și Securitate va aproba și va face publică lista surselor de conținut online care promovează știri false cu privire la evoluția Covid-19 și va lua măsurile de protecție și de prevenire corespunzătoare”, a declarat Aureliu Ciocoi.

Ședința Comisiei pentru Situații Excepționale a avut loc la 1 aprilie, după ce, cu o zi mai devreme, Parlamentul a votat instituirea stării de urgență în Republica Moldova până pe 30 mai.

Membrii CSE au mai decis implementarea unui regim special de circulație a persoanelor din Chișinău și Bălți. Totodată, începând cu 3 aprilie, se interzice aflarea persoanelor în afara locuinței între ora 23:00 și 5:00, cu anumite excepții precum ar fi deplasările în interes de serviciu și altele. În plus, se interzice circulația persoanelor în parcuri și zone de agrement. O altă măsură vizează instituirea unui regim special de muncă, în care angajatorii vor trebui să asigure prezența în birouri a unui număr de angajați de până la 30%. Lista tuturor restricțiilor impuse urmează a fi publicată pe site-ul Guvernului.

Acum un an, atunci când pentru prima dată a fost instituită starea de urgență din cauza pandemiei de Covid-19, SIS a solicitat blocarea a zeci de site-uri care ar fi răspândit informații false despre Covid-19.   În context, organizațiile neguvernamentale de media au cerut autorităților să nu admită abuzuri împotriva libertății de exprimare și aplicarea unor restricții disproporționate, motivate de condițiile speciale ale stării de urgență.

Citiți la subiect comentariul antreprenorului IT Vitalie Eșanu despre metodele prin care un site poate fi „blocat” și cum poate fi simplu „deblocat” și cel al juristei Tatiana Puiu despre „combaterea știrilor false de către stat, între cenzură și respectarea dreptului omului”. 

Sursa foto: timesofindia.indiatimes.com