Eşti aici

​Cinema 1, sancționat cu 10.000 de lei pentru că nu a prezentat CA informațiile despre dreptul de a difuza anumite seriale

21 Aprilie 2021
625 de afişări
Consiliul Audiovizualului (CA) a amendat cu 10.000 de lei postul de televiziune Cinema 1 pentru că nu a prezentat documentele care ar confirma dreptul de difuzare a unor seriale puse pe post. CA a fost sesizat la subiect de compania GMG Production. În replică, reprezentanții Cinema 1 au invocat că nu au recepționat deocamdată răspunsurile expediate deținătorilor de drepturi ale producțiilor audiovizuale difuzate. 

În sesizarea expediată CA, GMG a menționat că postul de televiziune Cinema ar fi difuzat ilegal serialele „Кассирши” (Casierii), „Зеркало Любви” (Oglinda dragostei) și „Домик у реки” (Casuța de lângă rău). Reprezentanții GMG au specificat că dețin drepturi exclusive de difuzare a acestor produse pe teritoriul Republicii Moldova, în temeiul unor contracte de licență cu întreprinderea Epic Media. 

Responsabilii din cadrul CA au specificat că Cinema 1 nu a prezentat autorității informațiile solicitate cu privire la deținerea drepturilor de a pune pe post producțiile vizate.

Reprezentantul postului de televiziune Cinema 1, Evghenii Sergheev, a menționat în intervenția telefonică din cadrul ședinței CA din 21 aprilie, că instanța de judecată este unica instituție competentă să clarifice astfel de situații. „În prezent, postul de televiziune elucidează toate circumstanțele acestui caz. GMG Production este cumpărătorul drepturilor, dar nu este proprietarul serialelor. Pretențiile le poate invoca doar proprietarul lor și poate să facă acest lucru doar în procedură judecătorească. Doar după decizia instanței, CA poate amenda compania TV pentru nerespectarea drepturilor de autor, pentru că în prezent acest fapt nu este confirmat. Nu este suficientă doar declarația GMG”, a menționat Evghenii Sergheev.

„Vă mulțumim frumos pentru o lecție de drept. Noi cu siguranță nu avem nevoie de aceasta. Noi doar v-am întrebat de ce nu ne-ați prezentat o confirmare [a expedierii scrisorii – n.r.]”, i-a replicat președinta CA, Ala Ursu-Antoci.

Evghenii Sergheev a precizat că Cinema 1 încă nu  primit răspunsuri la solicitările de informație expediate deținătorilor de drepturi asupra serialelor menționate, pentru a obține răspunsuri exacte cu privire la legalitatea utilizării acestor produse audiovizuale, și că din aceste motive nu ar fi informat CA.

Membrii CA nu s-au arătat convinși de argumentele reprezentanților Cinema 1 și au sancționat postul de televiziune cu 10.000 de lei. Totodată, postul de televiziune a fost obligat să prezinte documentele solicitate în termen de cinci zile.

După aplicarea sancțiunii, CA a aprobat și schimbarea denumirii postului de televiziune Cinema 1 în CTC, în urma obținerii confirmărilor din partea Agenției de Stat pentru Proprietatea Intelectuală și Consiliul Concurenței cu privire la corectitudinea procedurii. Solicitările către instituțiile menționate au fost expediate odată ce pe piața audiovizuală din Republica Moldova activează și postul de televiziune cu o denumire similară – CTC Mega. Pentru schimbarea denumirii au votat 7 persoane, iar două s-au expus împotrivă.