Eşti aici

Datele persoanelor juridice care dețin nume de domenii din Republica Moldova, din nou publice. Informația despre persoanele fizice rămâne indisponibilă

08 Aprilie 2021
904 afişări
După ce nu au fost disponibile timp de câțiva ani, datele persoanelor juridice care dețin adrese pe domeniul .md pot fi vizualizate din nou prin intermediul serviciului WHOIS. Informațiile despre persoanele fizice rămân însă în continuare indisponibile, anunță Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică (STISC) într-o scrisoare oficială expediată portalului Media Azi.
 
Accesul la datele despre persoanele juridice și fizice care dețin nume de domenii .md, disponibile anterior prin intermediul serviciului WHOIS, a fost restricționat acum câțiva ani. În septembrie 2019, autoritățile își motivau decizia prin faptul că  în Uniunea Europeană a intrat în vigoare Regulamentul General privind Protecția Datelor cu Caracter Personal, cunoscut ca GDPR. Tot atunci, întreprinderea de stat MoldData, care a gestionat sectorul până la fuziunea cu STISC, promitea că informațiile vor putea fi disponibile publicului larg „într-o perspectivă apropiată”. 

După mai multe solicitări ale Media Azi către STISC cu privire la anunțurile anterioare despre republicarea datelor privind deținătorii site-urilor, instituția a anunțat că au redevenit accesibile doar cele care vizează persoanele juridice. În ceea ce privește persoanele fizice, autoritatea invocă vidul legislativ: „În cadrul Republicii Moldova nu există o reglementare normativ-juridică în acest sens, care ar servi drept temei de extindere a acestor date publicului larg şi totodată de a crea posibilitatea respectării prevederilor legale întru protecţia datelor cu caracter personal”. 

Astfel, la o simplă căutare prin intermediul motorului de căutare WHOIS putem din nou să aflăm denumirea organizației care a înregistrat o pagină sau alta, codul fiscal, țara unde a fost înregistrat numele și data înregistrării.

Sergiu Bozianu, expert în domeniul protecției datelor cu caracter personal, scria într-un comentariu pentru Media Azi că anonimatul unui site media nu poate fi justificat prin trimiterea la Legea privind protecția datelor cu caracter personal, inclusiv din perspectiva jurisprudenței și de dreptul cetățenilor de a se apăra în instanță. „Să admitem că acest portal (site anonim - n.r.) îmi încalcă dreptul la viața privată sau îmi lezează onoarea și demnitate. Cum pot să-i acționez în instanță, dacă ei activează în condiții de anonimat? Nu pot să depun o cerere de chemare în judecată a unei persoane care nu există sau a unui portal de știri a cărui adresă nu o cunosc. Trebuie neapărat să știu cine e persoana fizică sau juridică din spatele acestui site”, sublinia Bozianu.

Priviți și: Emisiunea Media Azi: Datele despre deținătorii site-urilor, sub lacătul MoldData