Eşti aici

Celula de criză a jurnaliștilor // Oameni și Kilometri, prima redacție reporterii căreia s-au vaccinat împotriva Covid-19 după ce Ministerul Sănătății a acceptat ca angajații din mass-media să fie imunizați în etapa a doua

09 Aprilie 2021
898 de afişări
Patru jurnaliști din cadrul redacției Oameni și Kilometri s-au vaccinat vineri, 9 aprilie, la scurt timp după ce Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) a anunțat că angajații din domeniul mass-media pot fi imunizați împotriva Covid-19 în etapa a doua, decizie asupra căreia a insistat Celula de criză a jurnaliștilor, lansată de CJI.

Polina Cupcea, jurnalista care administrează proiectul media Oameni și Kilometri, a menționat că aproape toată echipa și-a administrat concomitent prima doză a vaccinului AstraZeneca. „E un proces bine organizat. M-am dus cu buletinul de identitate și mi-au verificat datele în lista angajaților redacției pe care le-am oferit-o. Apoi îți este măsurată tensiunea, febra, după care îți administrează prima doză de vaccin”, a comentat Polina Cupcea pentru Media Azi.

Jurnalista a precizat că, imediat cum a văzut răspunsul reprezentanților MSMPS cu privire la includerea jurnaliștilor în etapa a doua de vaccinare, a sunat la numărul de telefon a liniei verzi afișat pe site-ul vaccinare.gov.md pentru a obține detalii despre informațiile publicate.

Ulterior, Polina Cupcea a fost redirecționată către responsabilii de vaccinare de la Asociaţia Medicală Teritorială Centru (AMT Centru), instituție ce deservește zona în care este înregistrată redacția. „Ne-au spus să trimitem un demers în formă liberă. Apoi responsabilul ne-a trimis un document în format Excel în care am indicat datele angajaților redacției. Am anexat și răspunsul de la Ministerul Sănătății care confirmă că noi, jurnaliștii, suntem în lista celor care se pot vaccina în etapa a II-a. După ce am trimis demersul, responsabilul ne-a spus să ne programăm”, a explicat Polina Cupcea.

Redacția a fost anunțată că pe 9 aprilie jurnaliștii pot să se prezinte pentru a le fi administrat vaccinul AstraZeneca. „Mă vaccinez pentru că sănătatea e primordială și ultimul an asta ne-a demonstrat. La fel, îmi doresc foarte mult libertate și  să revenim la normalitate. Să ne mai gândim că avem părinți, avem bunei pe care trebuie să-i protejăm”, a afirmat Polina Cupcea.

Și alte redacții au anunțat că fie pregătesc lista cu angajații care au acceptat să se vaccineze, fie așteaptă confirmări de la autorități pentru a se vaccina.

Pe 5 aprilie, Ministerul Sănătății a dat asigurări că reprezentanții mass-media din prima linie vor fi incluși în categoria persoanelor eligibile pentru imunizare în ordine prioritară, potrivit unui răspuns oficial expediat Celulei de criză a jurnaliștilor, creată de Centrul pentru Jurnalism Independent. Responsabilii din domeniul Sănătății au mai precizat că pe lângă reporteri și cameramani, și personalul auxiliar din cadrul instituțiilor media va putea beneficia de vaccinuri la etapa a II-a de imunizare anti-Covid-19.

Sursa foto: Oameni și Kilometri