Eşti aici

Imunizarea angajaților din media, în derulare. Ce spun mai mulți jurnaliști care s-au vaccinat împotriva Covid-19

19 Aprilie 2021
1246 de afişări
Reporteri, cameramani și colegi ai acestora de la mai multe instituții media din Chișinău s-au vaccinat săptămâna trecută, în cadrul etapei a doua de imunizare a populației împotriva Covid-19. Se întâmplă după ce, la începutul lunii, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) anunța că reprezentanții mass-media vor fi incluși în lista prioritară de imunizare, la insistența Celulei de criză a jurnaliștilor, creată de Centrul pentru Jurnalism Independent.

Prima redacție din Capitală care s-a vaccinat împotriva coronavirusului a fost echipa Oameni și Kilometri. La scurt timp, i-au urmat și angajați din cadrul redacțiilor RISE Moldova, Radio Europa Liberă, Newsmaker, Pro TV Chișinău, TV8, Sănătate Info sau TVR Moldova.

 „AM ALES SĂ AM ÎNCREDERE ÎN ȘTIINȚĂ”

Directorul biroului de la Chișinău al Radio Europa Liberă, Vasile Botnaru, a anunțat pe Facebook, pe 14 aprilie, că jumătate din echipa postului s-a vaccinat cu serul AstraZeneca, oferit prin donație de către România, iar ceilalți angajați ar urma să o facă mai târziu. „Colegii de redacție sunt cei cu care suntem împreună cea mai mare parte a timpului. Alteori nici familiei nu reușim să-i acordăm același număr de ore, în pofida pandemiei care ne ține la distanță unii de alții. Prin urmare, e firesc să avem grijă unii de alții, exact ca în familie”, a precizat Vasile Botnaru pentru Media Azi.


Directorul biroului din Chișinău al Radio Europa Liberă. Sursa foto: Vasile Botnaru/Facebook

Și 51 de angajați ai postului de televiziune TV8 s-au imunizat, pe parcursul a trei zile, în grupuri a câte 5, 10, 20 de persoane. Încă cel puțin două urmează să se vaccineze în zilele următoare. Viorica Tataru, realizatoarea mai multor emisiuni de la TV8, a menționat că s-a vaccinat tot cu serul AstraZeneca, împreună cu alți colegi din televiziune, conform planului de vaccinare. „Am analizat mai multe păreri, atât pro, cât și contra imunizării, și am ales să am încredere în știință”, și-a argumentat alegerea jurnalista. 


Viorica Tataru, „Camerawomen” de la TV8. Sursa foto: Viorica Tataru/Facebook

„Nu vreau să mă îmbolnăvesc și de aceea m-am vaccinat”, s-a arătat ferm editorul de limbă rusă RISE Moldova, Vladimir Thoric.


Vladimir Thoric, RISE Moldova. Sursa foto: Vladimir Thoric

El nu a evitat să facă și o glumă destul de răspândită, de altfel, printre internauți, cu privire la mitul potrivit căruia omul de afaceri Bill Gates ar fi fost implicat cumva în procesul de vaccinare prin „ciparea” populației. „În plus, vreau să stabilesc mai repede o legătură directă cu Gates smiley”, a glumit jurnalistul de investigație.


Echipa RISE Moldova, la vaccinare. Sursa foto: Vladimir Thoric

SCUTUL ÎMPOTRIVA COVID-19

Reportera TVR Moldova specializată pe domeniul Sănătății, Svetlana Gore, s-a vaccinat acum câteva zile. „Odată ce am aflat că am posibilitatea de a mă imuniza, nu am stat deloc pe gânduri şi am acceptat din start”, a comentat ea. Jurnalista susține că s-a vaccinat pentru că „aceasta este unica salvare de această pandemie”. „Prea mulţi oameni au murit şi prea mulţi s-au infectat ca să mai punem la îndoială prezenţa virusului şi eficienţa unui ser anti-Covid. Avem nevoie să creăm o imunitate colectivă şi, prin propriul exemplu, putem contribui la acest lucru. Eu am ales să mă vaccinez pentru că profesia mea presupune să interacţionez zilnic cu foarte mulţi oameni. Există riscul de infectare chiar dacă mă echipez corespunzător şi menţin distanţa fizică. Ştiu că acest vaccin va fi scutul meu împotriva Covid-19”, a explicat Svetlana Gore.
 
Svetla Gore, la punctul de vaccinare împotriva Covid-19. Sursa foto: Svetlana Gore/Facebook

O parte din echipa portalului Newsmaker.md a fost imunizată pe 17 aprilie, cu prima doză de vaccin AstraZeneca, la un centru al medicilor de familie din municipiul Chișinău. Și ei, ca și ceilalți colegi din presă, s-au programat în urma unui demers depus la instituția medicală din apropierea sediului redacției.

Adjuncta redactorului-șef al publicației, Olga Gnatcova, a precizat pentru Media Azi că au motivat-o să se vaccineze pandemia de Covid-19, îmbolnăvirea și decesul unor persoane apropiate, dar și „înțelegerea că chiar dacă totul va fi în regulă cu mine, dacă mă îmbolnăvesc repetat aș putea să infectez pe cineva întâmplător, care suferă mult”.


Olga Gnatcova, la un centru al medicilor de familie din municipiul Chișinău. Sursa foto: Olga Gnatcova/Facebook

„Mai mult, eu totuși am încredere în știință și experiența vaccinării din secolul al XX-lea. Vaccinurile ne-au izbăvit de multe boli, atunci de ce să nu încercăm să apropiem sfârșitul acestei pandemii?”, s-a întrebat retoric jurnalista.
 
O parte din echipa portalului Newsmaker.md care s-a imunizat. Sursa foto: Newsmaker

Tot ea amintește despre importanța promovării campaniei de vaccinare printre cei care stau pe gânduri. „Cum a spus și una dintre colegele mele, jurnaliștii asigură cetățenii cu unul dintre drepturile fundamentale – dreptul la informație. Prin urmare, este deosebit de important acum ca cât mai mulți jurnaliști să rămână «în rânduri» și să aibă posibilitatea de a reflecta liber orice evenimente. Și, în același timp, să nu se teamă pentru ei, nici pentru protagoniștii materialelor, pe care îi pot afecta accidental”, potrivit Olgăi Gnatcova.

Și în România jurnaliștii au fost incluși în etapa a doua de vaccinare, care a demarat la mijlocul lunii ianuarie. În cazul presei de peste Prut era vizat „personalul din mass-media care desfășoară activități cu risc crescut de expunere la infecția cu SARS-CoV-2”, fiind vorba bunăoară de reportaje în unități medicale. În celălalt stat vecin, Ucraina, prim-ministrul Denis Șmîgali a anunțat, la începutul lunii martie, că jurnaliștii și preoții ar putea fi incluși în lista persoanelor care vor fi vaccinați cu prioritate împotriva Covid-19. Totodată, potrivit datelor Ministerului Sănătății de la Kiev, din 12 aprilie are loc vaccinarea a tuturor medicilor, militarilor de pe front, lucrătorilor sociali, preoților și oamenilor cu o vârstă de peste 80 de ani. Jurnaliștii nu sunt indicați drept categorie distinctă pentru imunizare  în mod prioritar.

Sursa foto: smi2.ru