Eşti aici

Inițiativa ca Ministerul Justiției să fie responsabil de sectorul mediatic, propusă spre consultări publice

21 Mai 2021
678 de afişări
Propunerea ca Ministerul Justiției (MJ) să fie instituția responsabilă de promovarea politicii statului în domeniul serviciilor media audiovizuale și al presei se regăsește într-un proiect de hotărâre a Guvernului, elaborat de MJ și propus spre consultări publice. Anterior, Media Azi a scris că Guvernul întârzie de doi ani să elaboreze programul de măsuri pentru implementarea Concepției naționale de dezvoltare a mass-mediei, identificând până acum doar autoritatea responsabilă de sectorul mediatic – Ministerul Justiției.

Autorii documentului remarcă faptul că, în prezent, la nivel guvernamental nu există niciun organ central care să asigure implementarea politicii guvernamentale în domeniul serviciilor media audiovizuale și cel al presei, deși Executivul este unul dintre principalii actori în elaborarea legislației, deținând și dreptul de inițiativă legislativă. Astfel, reprezentanții MJ propun suplinirea domeniilor de competențe cu cel al „serviciilor media audiovizuale și presă”. 

„Adițional la aceste considerente, nu trebuie de omis faptul că încălcarea libertății de opinie și exprimare, care stă la baza activităților din sectorul media audiovizual și din cel al publicațiilor periodice și al agențiilor de presă, constituie unul din principalele temeiuri pentru condamnarea Republicii Moldova la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, motiv pentru care elaborarea și promovarea politicii în domeniu și monitorizarea percepției acesteia de către societate și de către partenerii de dezvoltare din străinătate urmează a fi făcută cu o prudență sporită și cu o analiză continuă a întregului cadru legislativ referitor la drepturile și libertățile omului, precum și a evoluțiilor continue din  legislația altor state, misiune ce poate fi exercitată eficient de Ministerul Justiției”, se arată în documentul publicat.

Prin adoptarea acestui proiect, autorii își propun să reducă numărul de inițiative legislative „parvenite de la diverși autori/entități cu drept de inițiativă legislativă, care au doar o conexiune tangențială sau ocazională cu domeniul serviciilor media audiovizuale, precum și cu domeniul presei, și care adeseori pot crea doar un «haos» normativ, necorelări dintre diverse prevederi din domeniu”. Totodată, funcționarii afirmă că vor să sporească calitatea actelor normative pe domeniul serviciilor media audiovizuale.

Pe marginea documentului ar trebui să se expună cu avize mai multe instituții: Cancelaria de Stat, Ministerul Finanțelor, Ministerul Economiei și Infrastructurii,  Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, Consiliul Audiovizualului, Centrul Național Anticorupție, Asociaţia Presei Independente.

Documentul a fost anunțat spre avizare și consultare publică în cadrul ședinței secretarilor generali, din 20 mai.