Eşti aici

​Partidul Acțiunii Comune - Congresul Civic s-a plâns la CA că postul public le ignoră evenimentele. Larisa Manole: „Toți au știut, Moldova 1 nu a știut”

16 Iunie 2021
949 de afişări
Consiliul Audiovizualului (CA) a respins contestația Partidului Acțiunii Comune – Congresul Civic care s-a plâns că Moldova 1 nu a informat despre un eveniment electoral și a solicitat timp de emisie pentru oferirea dreptului la replică. Administrația postului public a explicat că nu ar fi recepționat invitația partidului la eveniment. Membrii CA au atenționat redacția să fie mai atentă în privința agendei publice a concurenților electorali.

Reprezentanții Partidului Acțiunii Comune – Congresul Civic (PACCC) s-au adresat la Consiliul Audiovizualului (CA) cu o contestație în care au invocat că furnizorul public de servicii media le-a ignorat briefingul de presă din 7 iunie, la care Mark Tkaciuk a vorbit despre pericolul invalidării alegerilor parlamentare anticipate, „eveniment reflectat de către toți radiodifuzorii în afară de postul public de televiziune Moldova 1”. În viziunea formațiunii, canalul ar fi încălcat astfel propriile declarații privind politica editorială prin care a anunțat că va reflecta mersul campaniei electorale în programele informative. În acest sens, PACCC a solicitat constatarea încălcării privind reflectarea campaniei electorale și obligarea postului public să acorde timp de emisie pentru oferirea dreptului la replică.

Administrația postului de televiziune Moldova 1 a invocat în schimb faptul că nu a recepționat vreo invitație la conferința de presă anunțată de PACCC și a spus că respectă principiile reflectării campaniei electorale în conformitate cu legislația în vigoare. 

Specialista CA și raportoarea pe acest caz, Victoria Cecan, a adăugat că echilibrul între partide și concurenți electorali nu poate fi constatat doar într-un singur buletin de știri și că astfel de tendințe pot fi stabilite după analiza mai multor indicatori. „Dat fiind faptul că campania electorală la alegerile parlamentare anticipate are o durată de cel puțin 30 de zile, doar o analiză a unei perioade mai îndelungate ar permite constatarea unei reflectări echilibrate sau neechilibrate a postului”, a explicat Victoria Cecan. 

Specialista CA a subliniat că dreptul la replică se oferă solicitantului atunci când există o informație difuzată deja, ceea ce nu s-a întâmplat în acest caz. 

Astfel, membrii CA au respins, cu vot unanim, petiția PACCC ca fiind una neîntemeiată. Totodată, unii membri ai Consiliului au ținut să atenționeze redacția cu referire la agenda publică a concurenților electorali. „Consider ca fiind neserios motivul invocat de Teleradio-Moldova precum că nu a parvenit nicio invitație. Toată lumea a știut, Moldova 1 nu a știut.  Redacția Mesager nu era la curent. Să fim serioși!  Chiar dacă nu a parvenit invitația oficială, sunt convinsă că redacția a știut despre eveniment. Există numeroase surse de informare, inclusiv agenda zilei pe Privesc.eu, Moldpres,  IPN, Realitatea.md etc.”, a spus membra CA Larisa Manole.

Ea le-a mai sugerat redactorilor Moldova 1 „să nu utilizeze metode selective în reflectarea evenimentelor electorale”, iar PACCC să includă și adresa Moldova 1 în comunicatele sale.

De aceeași părere a fost și colegul ei, Corneliu Mihalache: „Este inadmisibilă ignorarea de către radiodifuzorul public a unor concurenți electorali. Bineînțeles că, în baza unui singur episod, nu putem spune dacă este cu rea-intenție și e vorba de un fenomen, dar dacă acest lucru se va repeta, atunci este un fenomen”.

La începutul lunii mai, la postul de televiziune RTR Moldova a fost anulată o ediție a unei emisiuni anunțate din timp și la care urma să participe politicianul Mark Tkaciuk, membru al comitetului executiv al Congresului Civic.