Eşti aici

Nouă posturi TV difuzează publicitatea cu nivelul sunetului peste limita permisă

24 Iunie 2021
802 afişări
Specialiștii Consiliului Audiovizualului (CA) au stabilit, în cadrul unui raport special de monitorizare, că nouă posturi de televiziune încalcă cerințele privind nivelul admis al sunetului în cadrul programelor difuzate. În ședința din 24 iunie, membrii CA au atenționat verbal televiziunile vizate și le-au oferit un termen de grație până la 1 septembrie 2021 pentru a se conforma cerințelor legale.

În cadrul ședinței, membrii Consiliului au examinat rezultatele monitorizării canalurilor Moldova 1, Primul în Moldova, Prime, TV8, TVR Moldova, NTV Moldova, Publika TV, Agro TV Moldova și Jurnal TV la capitolul respectării nivelului tăriei sonore în serviciile de programe audiovizuale. „Urmare a analizei cantitative s-a atestat că, în perioada 28 mai - 3 iunie, toate posturile de televiziune [monitorizate, n.r.] au comis devieri a nivelului tăriei sonore între programe audiovizuale și comunicări comerciale audiovizuale”, a anunțat șeful Direcției control și digitalizare din cadrul CA, Vitalie Bujniță.

El a precizat că a comunicat cu responsabili din cadrul unor posturi vizate, printre care cei ai postului public Moldova 1, care i-ar fi spus că nu știau despre devieri, crezând că sunetul se uniformizează automat. Tehnicianul ar fi promis că specialiștii postului public TV vor efectua reglarea sunetului manual, cu ajutorul unui soft, astfel încât să nu fie deranjant pentru public. 

În cadrul examinării subiectului, fostul șef al CA Dragoș Vicol a propus ca posturile de televiziune să nu fie sancționate, ci doar atenționate verbal pentru că acest exercițiu se face în premieră, iar colega acestuia, Lidia Viziru, a pledat pentru oferirea unei perioade grație, astfel încât furnizorii de servicii media să reușească să-și racordeze posibilitățile tehnice în acest sens.

Ambele propuneri au fost susținute, fiindu-le oferit furnizorilor de servicii media un termen de grație până la data de 1 septembrie pentru a se conforma prevederilor legislației audiovizuale și a intra în legalitate.

Potrivit Metodologiei de monitorizare a nivelului tăriei sonore în serviciile de programe audiovizuale, posturile TV sunt obligate să stabilească nivelul tăriei sonore în serviciile de programe la o valoare de -23 LUFS (Loudness Units relativ la Full Scale), unitate de măsură a tăriei sonore, acesta fiind și nivelul-țintă. Deviaţia permisă de la nivelul-ţintă va trebui, în general, să nu depăşească ±0.5 LU, iar în serviciile de programe difuzate în direct este de ±1 LU.

Analiza semnalului audio se realizează în două etape. Inițial se face separarea serviciului de programe (se extrage programul/emisiunea, publicitatea, teleshoppingul, publicitatea electorală, publicitatea de autopromovare și se creează blocuri separate pentru fiecare element audiovizual), iar ulterior se măsoară tăria sonoră pentru fiecare element separat.