Cele două sesizări au ajuns în atenția Consiliului după ce CJI a expediat CA trei petiții în baza primului raport de monitorizare a comportamentului mass-media în campania electorală și care nu au ajuns să fie examinate pentru că „nu sunt motivate”. De această dată, autorul a invocat faptul că, la 14 iunie, posturile de televiziune Primul în Moldova și NTV Moldova au difuzat știri despre acțiunea lansată de către Blocul Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor (BECS) privind promovarea valorilor familiei tradiționale.
În știri, jurnaliștii au menționat că „reprezentanții Blocului PCRM-PSRM sunt împotriva cuplurilor homosexuale și (...) au dat asigurări că vor continua să promoveze proiecte în sprijinul familiei formate din bărbat și femeie”. În opinia CJI, „mesajele difuzate propagă în mod direct ura fondată pe intoleranță și discriminarea pe criterii de orientare sexuală”. Totodată, „subiectul a fost reflectat în exclusivitate din perspectivă unilaterală a membrilor unei formațiuni politice unificate ce exploatează acest pretins pericol în scopuri electorale”.
CE AU STABILIT SPECIALIȘTII CA
Și specialiștii CA au ajuns la concluzia că cele două canale au încălcat legislația. Potrivit Direcției monitorizare TV, Primul în Moldova și NTV Moldova au difuzat pe 14 iunie câte două subiecte prin care au reflectat lansarea proiectului „Săptămâna Familiei” de către BECS. În cadrul evenimentului, candidatul Vladimir Bolocan a declarat: „În această duminică, ei, cei care promovează sodomia, planifică să vorbească despre legalizarea căsătoriei dintre doi bărbați și două femei. Suntem aici pentru a ne revendica dreptul nostru la promovarea familiei tradiționale… În ziua când comunitatea LGBT va organiza marșul homosexualilor – marșul rușinii, haideți să le arătăm că noi suntem majoritatea pe teritoriul Republicii Moldova”.
Potrivit specialiștilor CA, în acest caz, sunt relevante prevederile din Codul serviciilor media audiovizuale, potrivit cărora, „în cadrul programelor audiovizuale de știri și de dezbateri, de informare în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială sau culturală trebuie sa fie respectate următoarele cerințe: b) evitarea oricăror forme de discriminare”.
În replică, NTV Moldova au informat CA printr-o scrisoare că „în acest discurs, în mod evident, nu se conține un mesaj care instigă la ură, doar expunerea poziției care nu coincide cu cea a LGBT. Mai mult ca atât, discursul în cauză este o parte a platformei electorale a unui candidat electoral”.
În context, CA a specificat că data difuzării subiectelor la care se face referință în petițiile CJI, „face parte din perioada de monitorizare (12-25 iunie 2021), realizată de către Consiliul Audiovizualului, a modului de reflectare a campaniei electorale la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021 de unii furnizori de servicii media”.
În urma examinării subiectului, membrii CA au luat doar act în privința petițiilor CJI, iar propunerile de a sancționa posturile menționate nu a întrunit numărul necesar de voturi – cinci din nouă membri s-au pronunțat împotrivă. De altfel, Primul în Moldova și NTV Moldova nu sunt la prima abatere de acest fel.
EXPERTĂ: REPORTAJELE „AR FI TREBUIT SĂ ASIGURE PLURALISMUL DE IDEI”
Irina Corobcenco, expertă în monitorizarea discursului de ură la Asociația Promo-Lex, susține că „dinamica acestui tip de discurs este în creștere, iar persoanele LGBTI reprezintă unul dintre grupurile cel mai des afectate de discurs de ură”, potrivit rapoartelor organizației neguvernamentale.
În contextul celor două cazuri care au făcut obiectul petițiilor CJI, ea invocă două prevederi din Codul serviciilor media audiovizuale: abordarea credibilă și imparțială a evenimentelor, cu reflectarea echilibrată a diferitelor opinii (art. 13, alin. 4) și evitarea oricăror forme de discriminare (art. 13, alin. 6, lit. b).
Experta Promo-Lex a menționat pentru Media Azi că, din perspectiva art. 13 al Codului serviciilor media audiovizuale, opiniile exprimate de către BECS în cadrul evenimentului public de lansare a „Săptămânii Familiei”, în perioada electorală, „nu au fost prezentate în mod echilibrat de către cele două posturi de televiziune”. „În același timp, opiniile exprimate sunt protejate de libertatea de exprimare, dar ridică îngrijorări legate de toleranță și respectarea demnității altor persoane”, a specificat Irina Corobcenco.
Ea a adăugat că reportajele difuzate de NTV Moldova și Primul în Moldova „ar fi trebuit să asigure respectarea pluralismului de idei și să evite utilizarea expresiilor care asociază persoanele LGBTI cu «amenințarea», «păcatul», «rușinea» sau cele care pot instiga la discriminare («așa ceva nu trebuie să fie nici la noi, în Moldova, nici în altă țară»)”.