Eşti aici

​Raportul CA de totalizare a conduitei posturilor TV și radio în campanie va ajunge la CEC după scrutin, contrar legislației. Explicațiile Consiliului

09 Iulie 2021
761 de afişări
Consiliul Audiovizualului (CA) nu a expediat Comisiei Electorale Centrale (CEC) rapoartele de totalizare privind monitorizarea posturilor de televiziune și radio în campania electorală. Potrivit legii, acest lucru trebuia să se întâmple cu două zile înainte de data alegerilor. Reprezentanții CA precizează în context că autoritatea de reglementare va monitoriza conținutul difuzat inclusiv în weekend, odată ce campania electorală este în plină desfășurare, dar și că normele legale ar trebui modificate.  

Potrivit Regulamentului privind reflectarea campaniei electorale în alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021 în mijloacele de informare în masă din Republica Moldova și potrivit prevederilor din Codului electoral, Consiliul Audiovizualului este obligat, cu două zile înainte de alegeri (în cazul dat, pe 9 iulie), să prezinte Comisiei Electorale Centrale un raport de totalizare cu privire la monitorizarea furnizorilor de servicii media. Ca și în exercițiile electorale precedente, CA nu a expediat CEC la timp un raport de totalizare, motivând că este antrenat în continuare în monitorizarea campaniei.

Lia Guțu, șefa Direcției generale licențiere, autorizare și monitorizare din cadrul CA, a precizat pentru Media Azi că autoritatea va monitoriza și așa-zisele zile ale tăcerii, adică cele din weekend, iar raportul va fi remis după încheierea scrutinului. „Luând în considerare faptul că campania electorală continuă inclusiv astăzi (9 iulie -n.r.), urmează ca la posturile de televiziune să se desfășoare atât dezbateri electorale, cât și reflectarea candidaților în buletinele de știri. Respectiv, ca și de fiecare dată, CA monitorizează și zilele tăcerii, iar zilele tăcerii sunt monitorizate 24 din 24. Astfel, monitorizarea propriu-zisă va fi finalizată luni pentru ziua de duminică”, a explicat Lia Guțu.

„Monitorii noștri lucrează și mâine și, de aceea, nu văd cum am putea noi trimite un raport de totalizare în momentul în care campania continuă, inclusiv astăzi”, a mai menționat funcționara. 

Potrivit ei, este vorba de o neconcordanță ce ar trebui să fie înlăturată: „Da, este o scăpare în legislație, dar sperăm ca pe viitor să fie schimbată”.

Până în prezent, CA a reușit să examineze doar primul raport de monitorizare a furnizorilor de servicii media, pe 30 iunie, care s-a soldat cu sancționarea unui singur post de televiziune.  Ce de-al doilea raport urmează să fie examinat săptămâna viitoare. Data nu a fost însă stabilită, au specificat specialiștii CA pentru Media Azi.