Eşti aici

Ziarul de Gardă a câștigat procesul de judecată cu activistul Fiodor Ghelici, vizat într-o anchetă jurnalistică a săptămânalului

26 Iulie 2021
1400 de afişări
Judecătoria Chișinău (sediul Centru), printr-o încheiere din 4 iunie, a scos de pe rol cererea activistului Fiodor Ghelici, care atacase redacția în judecată, contestând unele informații incluse într-o anchetă jurnalistică despre voluntarii Asociației „Moldova Mea” conduse de el.

Investigația jurnalistică  Moldova Mea”: Voluntariat pe bani și donații care nu ajung la destinație, publicată de ZdG în august 2020, informa despre activitatea mai multor persoane care se prezentau drept voluntari ai asociației, dar banii colectați de aceștia pentru persoane nevoiașe nu ajungeau la destinație. „Moldova Mea” a solicitat dezmințirea informaţiei, acordarea dreptului la replică și compensarea prejudiciului moral în mărime de 5.000 lei.

Reprezentantul „Moldova Mea” nu s-a prezentat la ședința de judecată, iar avocata Cristina Durnea, subcontractată de Centrul pentru Jurnalism Independent să apere interesele ZdG în instanță, a solicitat scoaterea de pe rol a cererii de chemare în judecată. Încheierea putea fi atacată cu recurs la Curtea de Apel Chișinău în termen de 15 zile. Ziarul de Gardă scrie că liderul Asociației „Moldova Mea” nu a contestat în instanța ierarhic superioară încheierea primei instanțe și nu a adresat o nouă cerere de chemare în judecată. Potrivit ziarului, din întregul material publicat care viza activitatea Asociației pe care o conduce, Fiodor Ghelici solicita dezmințirea a doar două fraze cu privire la numărul de conturi bancare și unități de transport menționate în investigație.

Reamintim că Centrul pentru Jurnalism Independent oferă gratuit consultații juridice jurnaliștilor și organizațiilor de media. De asemenea, în anumite cazuri, CJI poate oferi și reprezentare gratuită în instanțele de judecată, în cauzele în care sunt disputate drepturile mass-mediei.

Fiodor Ghelici. Sursa foto: IPN.MD